Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 3 и 5 месеца отнема санирането на блок, целта е в Пловдив да се реновират 1000 панелки

| обновено на 08.02.15 в 09:16

В зависимост от предписаните мерки, средното време за ремонти отнемат между 3 и 5 месеца. Това показва практиката ни до този момент, обясни в Пловдив министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя, заедно с областния управител Розалин Петков, кмета на града Иван Тотев и кметове на общини от региона представиха Националната програма за енергийна ефективност.


Етажната собственост, заедно с домоуправителя и строителя, е необходимо да изработят график за достъп до отделните апартаменти. По този начин ще се създаде организация и всеки ще знае кога ще се влиза в неговия имот, например, за подмяна на дограма или щрангове, обясни министър Павлова. В отговор на въпроси тя уточни, че собствениците на сградите, включени в програмата, трябва да осигурят място за складиране на материалите, необходими за прилагане на мерките за енергийна ефективност. Дали това ще бъде в мазето, на тавана, или на стълбищата, е решение на Сдружението.

Държавата няма и не може да купи нови асансьори на всички нови панелни сгради в България. Това би струвало над 5 млрд. лв., което няма как да стане. Но това, което може да се направи, е при санирането да се въведат енергоефективни мерки. Това означава лампата да изгасва, когато няма хора в асансьора, при повикване да идва само един, а не всички асансьори в блока, да се подмени електроинсталацията с нова, обясни министърът на регионалното развитие.

След санирането за апартамент от 80 кв. размерът на данък-сгради се увеличава с 1,60 лв., показват изчисленията на данъчния софтуер. Ако жилището е основно – то данъкът ще е по-нисък, като в такъв случай реалното увеличение е 80 ст., а такса смет – 1,20 лв.

Поскъпването почти няма да се усети, тъй като тези, за които жилището е първо по ред, ползват 50 процента намаление на 
ставката, посочи кметът на Пловдив Иван Тотев. Хората ще получат и допълнително облекчение, ако платят налозите с отстъпка в началото на годината.

Министър Павлова подчерта, че след санирането, собствениците трябва да подадат допълнителни декларации в службите за местни данъци и такси, за да обявят направените подобрения. На тази база ще бъде променена и данъчната оценка на имотите. Ако по време на действие на програмата жилището бъде продадено, купувачът трябва да декларира съгласие имотът да бъде саниран.

Освен икономическия ефект, програма има и социален. Покрай програмата съседите започнаха да си говорят и дори живущите в съседни блокове да се състезават помежду си кой по-напред да се регистрира в общината, показва вече практиката на кметовете.

Ако искаме Пловдив да се представи добре и да направим повече блокове, трябва да се разбираме. Искаме да направим между 800 и 1000 блока, посочи кметът на Пловдив Иван Тотев. Той обясни, че общината не разполага с ресурс сама да санира блоковете в града, затова призова съгражданите си да се мобилизарат и сдружават. Той обеща в най-скоро време да обяви обществените поръчки за избор на одитори и надзорници. Предстои да се уточни за кои райони в града ще отговаря Голямата община, и за кои – районните, обясни той.

Освен за данъците, пловдивчани най-често  питаха как да процедират с антените на мобилните оператори, монтирани по 
покривите, за които собствениците на жилища получават наем. Ако се прави ремонт на покрива, антените ще се преместват за сметка на мобилните оператори, същото се отнася за рекламните пана, отговори министър Павлова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Чистенето, миенето и зимната поддръжка на Пловдив ще струват 100 млн. лв

Над 89 и половина милиона лева без ДДС /89 582 476/ ще струва сметопочистването, разделното събиране, транспортирането на битовите отпадъци, машинното почистване и миене на Пловдив, както и зимното поддържане, според обявената днес обществена поръчка. С ДДС стойността на поръчката става 107 милиона и половина лева. Тя е обявена за пет от районите на..

публикувано на 23.07.24 в 14:19

На летище Пловдив изпратиха спасителните екипи от Испания и Чехия

Вътрешният министър Калин Стоянов се срещна на летище Пловдив с чешките и испанските пожарникари, оказали помощ на българските си колеги в овладяването на възникналите в страната пожари.  "В близките два дни няма опасност пожарът в Гърция да премине нашата граница. Ако това се случи, ще се гаси само с летателна техника, за да не бъде изложен..

публикувано на 23.07.24 в 14:17

Комисия описва щетите от пожарите в община Калояново

Община Калояново създаде комисия, която описва щетите от пожарите миналата седмица.  Социалните работници са в контакт с всички пострадали и събират информация за конкретните нужди на всяко домакинство.  Предстои да бъде организирана и дарителска кампания за подпомагане на пострадалите от пожарите жители на община Калояново. Кметът..

публикувано на 23.07.24 в 13:01

Задържаха 3-ма мъже, ограбили турски граждани на АМ "Тракия"

Полицията в Пазарджик задържа 3-ма столичани, ограбили турски граждани на АМ „Тракия“. В неделя вечерта в полицейските управления на Септември и Пазарджик е получена информация за извършени две кражби от паркирани леки автомобили.  Возилата били оставени на паркинги към бензиностанция и заведения на бързо хранене в района на АМ „Тракия“...

публикувано на 23.07.24 в 11:40

56-годишен мъж е причинил пожара край Овчеполци

56-годишен мъж е задържан заради пожара, унищожил сухи треви край пазарджишките села Овчеполци и Цар Асен в понеделник. Според разследването той е предизвикал инцидента по невнимание.  Мъжът от Овчеполци е вторият задържан за пожари в Пазарджишка област тази седмица.  Задържаха 19-годишен, запалил терен при фотоволтаици до Пещера..

публикувано на 23.07.24 в 11:11