Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Червеите" ще допълзят до никъде

От вчера вътрешният министър, обвиняван за най-много подслушвания, получи на втора инстанция присъда, че е отказал подслушване – 4 г. затвор, както днес медиите са написали и една от тях в заглавие – „Една инстанция дели Цветанов от затвора”. 

Това е едната от темите, които коментира експертът по темите на  ъндърграунда - Тихомир Безлов.

Другата, пак е за подслушване  - операцията „Червеите”, свързана с протестите и с изнесените данни, че протестиращи са били подслушвани масово докато бяха на улицата срещу кабинета Орешарски.

 От вчера стана ясно пък по изказване на премиера Борисов, че не са подслушвани хора, а системи. Да започнем от „Червеите” и това, което вие коментирате и знаете около тази операция. Очевидно имало я е, кои системи са били разработвани, защо и как се свързват с протестите?

Тихомир Безлов: Да,  аз мога да ви кажа моята версия. Това, което предизвика тази дискусия с „Червеите” тя всъщност е стара и протестиращите или една по-активна група от тях изпрати многократни сигнали, че имаше различни изказвания на бившия премиер Орешарски и на бившия вътрешен министър Йовчев, че коментари за самите протестиращи и профили на протестиращите, позоваване на оперативна информация и т. н., което накара хората, които са горе долу запознати със системите ни на вътрешна сигурност да предполагат, че те са били разработвани от МВР и службите. И това бе свързана с информация, която е била предадена на тази комисия, която отговаря за ДАНС и МВР, Атанас Атанасов направи една връзка такава – това са „червеите” и т. н., но всъщност това са сливане на два различни случая. Единият случай, аз съм почти сигурен, че почти нищо няма да излезе от темата подслушване на протестиращите, защото просто хората, които са го организирали, за което аз някак си съм вътрешно убеден, е първото нещо, което се направили е да вземат мерките да не останат никакви следи и да се прави с хора, на които имат лично доверие, т. е. сигурен съм, че няма да излезе почти нищо.

Що се отнася за другата тема – въпросните „червеи” доколкото разбирам е направен на една такава организация да се вземе информация от масивите на МВР в полза на една такава група, свързана с ДАНС, знаете отношенията между двете институции.

Р. П.: Дайте малко повече информация около това. Днес „Труд” пише, че имало разработка „червеи” обаче тя била не срещу протестиращите граждани,  а срещу полицаи – предатели.

Т. Б.: Да, точно така. Сега, как е точно операцията, тя по-скоро по друг начин е започнала, доколкото разбирам по анонимен сигнал, което дава възможност на „Вътрешна сигурност” в МВР или „Сигурност” сега както се нарича тази структура, да започне проверка по служители на МВР информацията, че се изнасят данни от служители на МВР, което между другото си е традиционна практика, и това е дало достъп на една група хора до запис на данни от сървърите на МВР. Горе долу това е, доколкото разбирам.

Р. П.: Доколко законно, доколко политически или користно обвързано с други цели?

Т. Б.: Има сериозни нарушения според това, което говорят предварителните проверки, сега колко и какви са ще покажат обвиненията, които бъдат повдигнати или не бъдат повдигнати. Ще видим.

Р. П.: А защо според вас се обединиха? Как стана това обединяване между подслушването на протестиращите, защо така изтече информация и по такъв начин беше сервирана от г-н Атанасов, обвързана с протестите, само формално заради времето ли?

Т. Б.: Според мене, как да кажем, г-н Атанасов вероятно смята, че така по-добре ще продаде темата, така да го речем, и тя действително привлече веднага вниманието като  ако само беше някаква информация, изтекла от МВР, вероятно нямаше да му се обърне внимание особено. От друга страна звучи доста атрактивно.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12