Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стоян Венев оживява за 110-та си годишнина в Пловдив

Юбилейна изложба  „110 години от рождението на Стоян Венев” ще бъде експонирана в Градска художествена галерия - Пловдив.  В нея са включени творби от фондовете на художествените галерии в Кюстендил, Казанлък, Пазарджик, Сливен, Ямбол и Пловдив. 

Изложбата е ретроспекция  на творчеството на художника и е подредена тематично: портрети и автопортрети, христоматийни творби, бит, сватба, хумор и еротика.

Стоян Венев е роден през 1904 г. в село Скриняно, Кюстендилско. Още през ученическите си години започва да рисува карикатури за различни вестници. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Б. Митов, проф. Стефан Иванов и проф. Димитър Гюдженов. Рисува основно живопис, но също и графики и карикатури. Става популярен още с първите си изяви, особено с основните си теми народен фолклор и бит.

Творби на Стоян Венев се намират в Националната художествена галерия, Дрезденската галерия, Пушкиновия музей в Москва, в галерии в Лондон, Париж, Кишинев, Петербург и в много частни галерии. 


Още от категорията

"Завещание" и "Записки по българските пандемии" в Пловдив

„Завещание“ с повече от 70 картини на български художници ще представи пред пловдивчани писателят Христо Стоянов. Тази вечер от 18 часа в Дома на културата „Борис Христов“ изложбата се очаква да открие председателят на парламентарната Комисия по култура Вежди Рашидов.  Наред с творбите от личната колекция на писателя, той ще направи премиера и..

публикувано на 19.10.20 в 12:43

"Закуска в Тифани" довечера в Пловдивската драма

Първата за сезона премиера на голяма сцена на Пловдивския драматичен театър е спектакълът „Закуска в Тифани“ по романа на Труман Капоти тази вечер.  Това е първата за България театрална постановка по култовия роман на Капоти.  Автори на драматизацията са Александър Секулов и Диана Добрева, която е и режисьор на постановката.  За нея тя..

обновено на 19.10.20 в 09:54

Преге - предаване за света на книгите, 17 - 23 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 17. 10. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Магда Сабо. Пилат. 272 стр., ок. 4А, Колибри, 2020. Владо Даверов. Съвършенство. Разкази. 240 стр., 3А, Унискорп, 2020. Камелия Кучер. Сън. 520 стр., ок. 4А, Хермес, 2020. Хосе Мореля. Като..

публикувано на 19.10.20 в 09:48

Голям концерт за 60 години Ансамбъл "Родопа"

Фолклорен ансамбъл "Родопа" празнува своя 60-ти юбилей с голям концерт тази вечер в Смолян.  Организатори са ансамбълът, Общинският духов оркестър и Община Смолян.  Заради засилените мерки срещу Ковид 19 събитието ще се състои от 19,00 часа на Амфитеатър Нов център в града.  Родопският ансамбъл събира в себе си трите формации – народен хор,..

публикувано на 19.10.20 в 07:41

Карбовски и „Черните пътища на Европа“ в Пловдив

Журналистът Мартин Карбовски гостува тази вечер в Пловдив с новото издание на документалния си роман  „Черните пътища на Европа“ . Написана преди 13 години, книгата е допълнена със снимки на самия автор от пътуванията му в Европа и има нов предговор. Премиерата на второто издание е от 18,30 часа в Новата спортна зала на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 19.10.20 в 07:35