Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стоян Венев оживява за 110-та си годишнина в Пловдив

Юбилейна изложба  „110 години от рождението на Стоян Венев” ще бъде експонирана в Градска художествена галерия - Пловдив.  В нея са включени творби от фондовете на художествените галерии в Кюстендил, Казанлък, Пазарджик, Сливен, Ямбол и Пловдив. 

Изложбата е ретроспекция  на творчеството на художника и е подредена тематично: портрети и автопортрети, христоматийни творби, бит, сватба, хумор и еротика.

Стоян Венев е роден през 1904 г. в село Скриняно, Кюстендилско. Още през ученическите си години започва да рисува карикатури за различни вестници. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Б. Митов, проф. Стефан Иванов и проф. Димитър Гюдженов. Рисува основно живопис, но също и графики и карикатури. Става популярен още с първите си изяви, особено с основните си теми народен фолклор и бит.

Творби на Стоян Венев се намират в Националната художествена галерия, Дрезденската галерия, Пушкиновия музей в Москва, в галерии в Лондон, Париж, Кишинев, Петербург и в много частни галерии. 


Още от категорията

Росица Якобс представя в Пловдив книгата си „Умрях, за да живея“

В конферентната зала на НБ „Иван Вазов“, на 30-ти ноември от 17 часа, Росица Якобс разказва историята си, в романа „Умрях, за да живея“.   През 2008 година, тя претърпява автомобилна катастрофа, в която оцелява като по чудо, но изпада в дълбока кома, след което се оказва, че е парализирана от врата надолу. В своята книга „Умрях, за да..

обновено на 29.11.23 в 17:23

Великите европейци - Карл Юнг

С тази молитва в късните години на живота си самият Карл Густав Юнг се обръща към своята душа – може би най-важният персонаж не само в неговата наука, но и в неговото собствено битие и мислене едновременно. „Аз наричам външната нагласа, външният характер, персона, а вътрешната нагласа – анима, душа” – уточнява Юнг в книгата си „Психологически..

публикувано на 29.11.23 в 10:22

Янко Ненов с изложба "Сладостта от безгрижието"

В най-празничния месец от годината известният художник Янко Ненов предлага на публиката изложба с новите си произведения, която многозначително е озаглавил „DOLCE FAR NIENTE или СЛАДОСТТА ОТ БЕЗГРИЖИЕТО“. Откриването е на 29 ноември от 18:00 часа на първия етаж в Градската художествена галерия на Главната. Със завладяващо майсторство и ювелирна..

публикувано на 29.11.23 в 09:14

Премиера на "Апокалипсиса" в Кукления театър

Най-новата постановка на Пловдивския Куклен театър е „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“, чиято премиера е на 30 ноември и 1 декември. Паметливи любители на Мелпомена ще се сетят, че тази пиеса на Георги Господинов вече е поставяна пред 13 години от Маргарита Младенова с Малък градски театър „Зад канала“. Сега нов прочит на тази..

публикувано на 28.11.23 в 16:06

"В търсене на звука" в Етнографския музей

Етнo-фoтoизлoжбaтa „В търсене на звука“ гостува в Пловдив. Тя е заснета с непрофесионални модели със слухови увреждания под звуците на жива музика от професионални изпълнители на български фолклор.   Целта на проекта е да се види  по какъв начин тези хора реагират на звуците, ритмите и мелодиите.  Снимките, участващи в изложбата, са уловили..

обновено на 28.11.23 в 08:05