Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Арабаджиева в проекта "От периферията и обратно" в галерия "Резонанс"

Eзикът на разбирателството между държавите от центъра и периферията на Европа – възможен ли е? Български и немски художници дават своя отговор и своя анализ в картини след проведената в Пловдив през седмицата творческа среща – симпозиум „От периферията и обратното”. Изложбата ще се открие този петък, в галерия „Резонанс” от 18 ч, а в ефира на Радио Пловдив – в зона „Култура”, сега влиза Емилия Арабаджиева – участник в този проект като художник и като директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив, която също е партньор по проекта.

Всъщност, това е и пленер през седмица, защото рисунките голям формат, които ще видим в изложбата са точно това. Какво е впечатлението ви от тази среща между художници от центъра и периферията на Европа?

Емилия Арабаджиева: Ние бяхме домакини на този симпозиум, на този пленер, както го наричам аз, защото то беше едно съвместно рисуване, беше много приятно просто, защото художниците са наистина посланици на разбирателството. Ние от 10 г. поддържаме връзка с една група артисти от Германия, с които направихме няколко съвместни пленера през годините и дори и гостувахме в Брюксел с две изложби в Немския културен център там, тъй че връзката ни е отдавнашна, но разбира се, участниците в симпозиумите се сменят.

Р. П.: Целта на този проект, който е не само да предизвика въпросните творчески инспирации и в българските, и в немските художници за тези творби под този надслов – за езика на разбирателството, тази изложба затова носи и името „От периферията и обратно”, какво допринесе още след тази поредица от срещи, които имахте в Старинен Пловдив, в Бачковския манастир с представители на различни общности, каквито са многобройни в Пловдив, включително отидохте и до лагера за бежанци в Харманли?

Е. А.: Наистина бяха полезни тези срещи дори и за нас, за пловдивчани, въпреки че отдавна сме свикнали със съвместното съжителство. Пловдив е един такъв много особен град, който от хилядолетия си живее с много общности, тъй че ние запознахме точно германските приятели и художници затова как толерантно и с много разбиране, с много топлина може да съвместяват живота си различните етноси. А ходенето ни в Харманли беше наистина любопитно...

Емилия Арабаджиева участва в изложбата с две свои рисунки : "  Нежно разпятие" и " Избрана посока".  За нея  езикът на разбирателството е от периферията към вътрешното усещане и интуиция  на човека, което приближава към съвместно съществуване, и в този смисъл няма значение от мястото - дали е периферно, или в центъра на Европа.

Интервюто с Емилия Арабаджиева е във звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31