Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класика и джаз с Милчо Левиев и Вики Алмазиду

Пловдивската опера ще представи новия  проект на творческия тандем  Милчо Левиев и Вики Алмазиду в Дома на културата "Борис Христов" на 14 февруари от 19ч. . Концертът е  със симфоничния  оркестър  на Пловдивската опера и е фузия  между класика и джаз.  Включва песни от мюзикъли на Гершуин и Коул Портър, както и стандарти от Дюк Елингтън.

 Освен джаз импровизатор  от световна класа,  пловдивчанинът Милчо Левиев, който  е ученик на Панчо Владигеров и коийто преди заминаването си за САЩ  преди повече от 40г. е бил диригент на Биг бенда на БНР , солист и  диригент  на Пловдивската и Софийската филхармоня, е композитор и на  филмова, и на симфонична и класическа музика. 

Аранжиментите за проекта "Трибют на Джордж Гершуин, Дюк Елингтън и Коул Портър" са дело на Валери Костов, а към музикантите от симфоничния оркестър на Пловдивска опера ще се включат Александър Леков - бас, и Емил Пехливанов - ударни.

От 2002 Вики Алмазиду и Милчо Левиев  преосмислят световното музикално наследство на джаза – стандартите , посредством стотици уникални концерти в България и в чужбина. Запитан преди време на коя от известните джаз певици прилича Вики, маестро Левиев отговаря: „ Тя има специален глас, чувствен тембър и интелигентно фразиране. Не става дума за изпълнител, а за интерпретатор. Нашите срещи на сцената са безконечно импровизиране, в което гласът и пианото са равни.” А за Радио Пловдив маестрото отправи поканата за концерта  в събота вечер така: " Това е танц за двама". 

Гершуин е считан е за основател на американския мюзикъл.  Той създава 33 музикални пиеси за театър, 15 класически опери, 7 филм-мюзикъли и повече от 700 незабравими песни.

Коул Портър пише за филмови мюзикли  и четири негови песни са номинирани за “Оскар”: I’ve Got You Under My Skin , Since I Kissed My Baby, You’d Be So Nice to Come Home и True Love. Най-прочутият филм с музика на Портър си остава мюзикълът “Целуни ме, Кейт” (1953).

Дюк Елингтън е основоположник на биг бенда и неговото творчество представлява историята на оркестъра в джаза. Той оставя на света огромно музикално наследство от около 1000 композиции, 38 крупни произведения за оркестър, 623 записани албума.  

Вики Алмазиду има ли предпочитание към някой от тримата големи в концертната програма ?
Интервюто с певицата е тук.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31