Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Левски трябва да бъде преоткриван постоянно

Когато политическото време се нуждае от толеранс, историята се превръща в безапелационен съдник.  

И  днес в координатната система на времето ситуираме 16-ти февруари  малко повече от 32  часа след спирането на огъня в Украйна, 102 дни след сформирането на настоящия български кабинет и в началото на Десетдневката посветена на Васил Левски. Затова започваме оттук – за идеологическите взривове, партийните заблуди, белезите на времето, цената на достойнството и правото на избор е и този разговор. Търсим следите на високите измерения на духа, оставени в характера на съвременния българин. В Дома на учителя в Стария град  започва  десетдневката посветена на  Васил Левски. Инициатори на идеята са общинския отдел „Образование”, Историческия музей, ПУ „Паисий Хилендарски”, Асоциация на учителите „Найден Геров” – институции и личности, провокирани да търсят новите измерения в личността на Апостола. Събеседник по темата е преподавателят по български език и литература в ОМГ дфн Пенчо Раянов:

Когато казваме, че стартира декада, която е посветена на бележита личност, обикновено винаги сме заплашени от това всичко, което следва от тук нататък да се превърне в едно витринно клише. Как ще разбием това очакване за събитието, което ще се провежда в рамките на тези десет дни, които посвещаваме на великия българин?

Пенчо Раянов: Това е една тема доста голяма, доста всеобхватна и същевременно всяка година ни се струва, че се повтарят едни и същи неща още повече, че делото на Левски остава все още недостатъчно обосновано, в т. ч. и от нашите историци, филолози, културолози и всякакви специалисти. По-скоро от дистанцията на времето ние можем да говорим за едно ново осмисляне на неговата личност на основата на онова, което знаем за него и от историята, и от литературата, като казва литературата имам предвид един Вазов например.

Р. П.: Когато казваме Васил Левски обаче и нуждата от едно ново осмисляне обикновено очакваме цялото знание, което отнасяме към Васил Левски да бъде насочено към съвременните измерения на времето, а те са в контекста на историческото, европейското и световно настояще. Така че можем ли да говорим за европейските хоризонти, колкото и клиширано да звучи, на Васил Левски и неговата личност в представите на учениците?

П. Р.: Разбира се, че можем, да, да. Това е така, защото ако се върнем назад към онова, което ни е оставил като размисли, казани по различни поводи, много от неговото, както се казва, духовно наследство е част от онова общочовешко, което събираме в продължение на векове и част от европейските ценности мисля, че са свързани по един или друг начин са свързани с Васил Левски.

Ето например някои от неговите размисли: „Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност”, или пък „За Отечеството работя, байо, кажи ти моите и аз твоите кривини та да се поправим и всички да вървим наедно.” Освен това тази прочута негова фраза „Времето е в нас и ние сме във времето.”, която наистина би могла да бъде наречена и фраза на Европа и в нашето, днешното време. „Които искат да умрат за Отечеството си да бъдат готови.” казва на друго място. Има и други, разбира се, от типа на „Близо е времето вече, българинът не ще бъде роб, а свободен.” Темата за свободата днес отново е на преден план дори на фона на всичко онова, което се случва и на изток от нас, това е един голям въпрос, който остава да бъде разрешаван във времето. Може би ние като европейци също трябва да участваме в решаването. 

..........................




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12