Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството прибира парите от училищата като икономии

Милка Славчева - председател на БАЧУ

Поставя ли приетият на първо четене Закон образованието в полето на печалбарството, вместо – в полето на качественото образование? 

 Ако въпросът за държавно финансиране на частните  детски градини и училища се преекспонира, основания за това намираме в очакванията дебатът за образователния процес в българското училище да доведе до прагматичните решения за повишаване на неговото качество.  Държавната субсидия върви след ученика – това е основният аргумент, според който всеки ученик трябва да бъде финансиран, без оглед на това, дали ще учи в частно или в държавно училище. Темата е в основата на  анализ за модела на финсирането частните училища и някои  заблуди свързани  него. Председателят на Българската асоциация на частните училища Милка Славчева – пред Радио Пловдив.

Милка Славчева:  Не мога да кажа, че едва сега ние сме решили да подкрепим родителите в тяхното справедливо конституционно искане. Няма да се спирам на подробности, но ще кажа, че който се интересува, да прочете чл. 53, ал. 4 и 6 на Конституцията, да прочете Националната програма за развитие на училищното образование за 2006 – 2015-та г., приета от 40-то НС. Там е казано ясно и категорично, че децата от частните  училища и градини от 2009-та следва да получават такава издръжка. Това въобще не е факт. Накрая България изостава значително от останалите страни-членки  на ЕС по отношение на държавната политика спрямо частните училища. Освен  развитите европейски страни, всички страни от бившия Източен блок дават такава издръжка. Най-ниският процент в Чехия, Полща и Словакия е 70%. Спирам дотук. Защо обаче ние смятаме, че точно сега, след първото четене на Законопроекта, където има запис в чл. 10 и той бе приет на първо четене, ние трябва да подкрепим силно и енергично обединените в Инициативен комитет родители. Най-напред защото в самото НС имаше дебат, който показа неразбиране у значителна част от депутатите за  какво става въпрос и за размера на финансирането. Второ: защото след първото четене също се откроиха и в медиите, и в социалните мрежи много изопачавани истини.

Р.П. Честно ли е според Вас, госпожо Славчева,  държавните и частните училища да получават еднакво субсидиране?  Не става ли така, че получавайки допълнителните държавни субсидии, освен големите такси, с които са обременени родителите, да има неравнопоставеност. Не е ли редно да се получава процент от държавната субсидия?

Славчева: Това е първото неразбиране – никой няма да изравни по финансиране държавните и частните училища. Частните ще получават част от сумите по единния разходен стандарт, суми само за покриване на задължителната част от учебния план. Парите ще се използват  само за заплати на учителите, социалните им осигуровки, поддръжка на училището.  Това наистина е размерът на единния разходен стандарт. Към тях обаче  държавата добавя още много, много, много допълнителни средства и тук е манипулацията. Това са средствата, които частните училища и детски градини няма да получават: за допълнително целодневно обучение, за извънкласни дейности, бонуси за добри образователни резултати, за обзавеждане, за капиталови разходи и т.н., тези пари частните училища няма да ги получават. А що се отнася до таксите, не е възможно да не ги събират.  Това обаче е по избор на родителите и е необходимо, защото училищата плащат наеми, поддържат  материална база с компютри, библиотеки и т.н. и това се плаща изключително от частните училища.  Още чуйте тук:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12