Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна обезопасяване на подпорната стена над Античния театър

| обновено на 18.02.15 в 15:20
Снимка: Елена Крушкова

Пожарникари с въжета чистят и обезопасяват надвисналата подпорна стена до Античния театър в Пловдив. Двадесет огнеборци започнаха да обрушват скалата до Биологичния факултет на Пловдивския университет. Част от стената се срути в събота.




Снимка - доброволци

Склонът ще се обрушва от долу нагоре като на ръка първо ще се изнасят малките камъни. 

Най-големият къс, който е надвиснал над къщата на номер 11 ще бъде разбит с къртачи от аварийните екипи на пожарната, съобщи началникът на отдел "Обществен ред и управление при кризи" Георги Маринов. Най-голямата трудност идва от факта, че мястото е недостъпно за техника и трябва да се почиства само на ръка, поясни той.

Обрушването е поверено на пловдивски огнеборци алпинисти. По специален улей отломките падат директно на площадка на ул. "Рилски метох" 11. Тя се затваря за движение, за да се предотвратят инциденти, а къщите са евакуирани до приключване на операцията днес. При необходимост утре хората отново ще бъдат изведени от домовете си.

Поради трудния терен два аварийни екипа спасители работят на смени и с къртачи ще разбиват на малки парчета компроментирания къс от подпорната стена. Това съобщи за Радио Пловдив Димитър Бришимов, началник група „Спасителна дейност” в Регионалната дирекция пожарна безопостност и защита на населението в Пловдив. Той обясни, че надвисналия скален къс е с тегло около 6 тона и в момента лежи на глина. „Ако завали дъж има опасност да се подмие почвата и парчето да падне директно върху къщите долу, обясни Бришимов.

Ще се разчистват и падналите камъни от дворовете на къщите по ул. "Рилски метох", увериха от общината.

Утре доброволци  от пловдивското формирование "Пловдив 112" също ще се включат в разчистването на отломките.

Снимка

Ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов изпрати писмо до община Пловдив и до областната администрация, в което казва, че собственик на рухналата стена на ул. „Рилски метох“ 11 е държавата.Комисия от ПУ е направила документална и фактическа проверка на място и е констатирала, че вузът няма ангажимент към подпорната стена. Университетът единствено стопанисва намиращата се на терена сграда и не носи отговорност за причинени щети на трети лица от свлачището, посочва в писмото си проф. Запрян Козлуджов.

Кметът на район Централен Георги Титюков заяви пред Радио Пловдив, че тази сутрин на среща в Пожарната са набелязани мерките, които ще бъдат предприети до края на седмица за обезопасяване на склона.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Задържаха 17-годишен ученик, помагал за телефонна измама

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 17-годишен младеж, помагал в телефонна измама. Той е обвинен, че е помагал на неустановен извършител да заблуди възрастна жена, като й причинил имотна вреда в размер на 3 400 лв. На 21 юни 86-годишната пловдивчанка получила няколко телефонни обаждания от непознат мъж. Той се представил за полицай и..

публикувано на 11.07.24 в 17:25

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48