Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

16 милиарда лева не могат да се претупат за няколко часа

Снимка: БГНЕС

Гласуването в пленарна зала на ратификацията за нов държавен дълг от 16 млрд. лева бе отложено. Две от съуправляващите формации – АБВ и Патриотичния фронт (ПФ)отказаха да подкрепят тегленето на нов външен дълг. 

По темата търсим мнението на зам. председателя на Народното събрание и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов.

Да поговорим за това, което се случи вчера в пленарната зала. Защо се стигна до този раздор в управляващите партии според вас, г-н Каракачанов?

Красимир Каракачанов: Не бих го нарекъл, не бих го нарекъл  раздор. Просто Патриотичният  фронт  има много ясно становище, че важните за страната проблеми трябва да бъдат обсъждани преди да бъдат гласувани – първо да бъдат обсъждани вътре в парламента между отделните парламентарни групи, които подкрепят правителството, и второ да бъдат обсъждани в обществото и да бъде ясно на хората за какво става дума. С конкретната ратификация на нов заем бяхме започнати във вторник, с идеята в сряда вечер да си  гласува. И ние категорично казахме, че става въпрос за изключително сериозно тема – 16 милиарда лева дълг, който България трябва да вземе, които можем за няколко часа да претупаме. Самата документация по сключването на този заем, условията по него и т. н., да се убедим ние, че стана въпрос за нещо, което е полезно за страната, а не за някакви машинации, изисква време. Това не става за няколко часа и така на тагадък, в дванайсет без пет проблеми не се решават. Точно поради тази причина ние заявихме, че няма как да подкрепим това нещо докато не дойде и финансовият министър и да обясни на депутатите в парламента защо точно тези банки са избрани, какъв е лихвения процент, какви са нуждите от вземането на този външен дълг. Както виждате има доста въпроси, които трябва да бъдат изяснени. И по принцип тази практика важни неща да поставят в последния момент, както беше и темата с частните пенсионни фондове, малко преди да гледаме бюджета – тази практика просто е изключително порочна и ние няма как да я толерираме. Това е основната причина и това доведе до нашето мнение, че ако закона влезе вчера в залата ние няма как да го подкрепим.

...........................

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12