Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има оставка нито фалит на държавата

Основната грешка на правителството е, че не даде ясни параметри за какво е  16-милиардния дълг и по какви пера ще се харчи. Това заяви Едвин Сугарев бивш ексдепутат, писател и общественик.

Сугарев  подкрепя идеята за тегленето на дълга, но ако  тези пари не се разпределят и за бонуси в министерствата.

От коалиционните партньори най-адекватно е поведението на Радан Кънев.

Най-интересно е, ако не се гласуват милиардите, как ще се държи социалният министър /Ивайло Калфин от АБВ/, тъй като той ще бъде най-тежко ударен. 

Най-озадачаващо е мълчанието на ДПС. Наскоро те се готвеха да искат вот на недоверие на правителството, а сега, в най-подходящия за това момент, не го правят. Въпреки, че в момента са във фризера и дълго ще останат там.

Сугарев прогнозира предстоящо споразумение между АБВ и БСП  при предстоящи избори.

Според него няма да има оставка на Бойко Борисов, нито фалит на държавата.

Как се очертава нашенският политически дизайн така развълнуван от сюжета с милиардите? 

Капка катран по думите на Радан Кънев, коалиционен катран ли е това разцепление в управляващата коалиция или предпочитате да започнете от друг ъгъл темата за тези 16 милиарда?

Едвин Сугарев: Разбира се, сумата звучи доста внушително и е доста подходяща за политически спекулации – нещо, което прави опозицията и разбира се, трябва да го прави, в крайна сметка това й е работата. Ако правителството примерно беше отказало да вземе какъвто и да било дълг, тя пак щеше да протестира. Истината е, че тези 16 милиарда не са просто измислица, те трябва да покрият харчовете на държавата от една страна, направени покрай фалита на КТБ, което си беше чист ефект от модела „край на правителството на Орешарски” и от друга страна, трябва да покрият стари задължения. Всъщност, България прави това, което прави кажи речи всяка страна в нейната ситуация – взима нови дългове, за да покрие старите.

Р. П.: Две спорни тези – едната е твърдението, всъщност припомнянето на факта, че за 1 милиард дълг от кабинета Орешарски имаше подобни обвинения само, че с разменени роли, а сега какво остава за тези 16 милиарда. От друга страна, един от икономистите, Георги Ангелов, например, днес коментира така този казус – 16 милиарда – много шум за нищо, като заявява в анализа си тезата, че всъщност това е преповтаряне на стари условия, всичко, което е свързано по темата за искането на дълговете.

Е. С.: Общо взето е прав в много отношения. Друг е въпросът дали тези 16 милиарда трябваше да се вземат накуп или трябва да бъдат разсрочени във времето – това е вече проблем на икономически анализ и става дума при каква ситуация ще бъдат най-изгодни условията за България. Това е съвършено отделен въпрос. Истината е, че без тези 16 милиарда трудно България ще се размине с фалита. Не е хубаво все пак да фалираме. Виждаме какво става с други фалиращи държави около нас. Тъй че тези харчове са просто неизбежни и греховете за тях трябва да се берат от всички предишни правителства и от хора като Милен Велчев, който в момента оглавява най-важната руска банка в България. ...

Цялото интервю с Едвин Сугарев е във звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12