Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма обезщетения за собствениците, чиито къщи пострадаха от падналата подпорна стена

Опасно тежка е сградата на Биологическия факултет на ПУ и опасно близо до скалите е едната от пострадалите къщи на улица „Рилски метох” в Пловдив и това са две от причините за инцидента на пловдивската улица „Рилски метох” миналата седмица.

Последните констатации на конструкторския екип на община Пловдив коментира заместник кметът Димитър Кацарски. 

Седмица след инцидента, при който каменни отломки паднаха върху две жилищни кооперации,  заместник кметът обяви, че проверките продължават, но и на този етап е ясно, че основна вина за срутването на подпорната стена носи сградата, собственост на Университета. Той не изключи вероятността да се поиска  премахването и.

Общината прави проверки и по законността на части от сградата от едининя от двата пострадали имота – обяви Димитър Кацарски, уточнявайки, че там има спорни достроявания в опасна близост да скалите.

На този етап не  е ясно дали собствениците на пострадалите имоти ще могат да кандидатстват за финансома подкрепа от фонд за компенсаци при бедствия и аварии, допълни още зам.- кметът Кацарски. Причината е, че не са паднали скали, а части от изградена стена.


Още от категорията

Глобяват гости и ресторантьори за незаконни партита в Пловдив

Незаконни партита и неправомерно отваряне на заведения установиха тази нощ контролните органи в Пловдив.  Проверени са три заведения - два ресторанта и нощен клуб до голям хотел, съобщи за Радио Пловдив д иректорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Йордан Рогачев :   "Установени  са повече от 70 лица и на трите обекта, взето е отношение..

обновено на 16.01.21 в 17:22

Пловдив отбеляза тържествено 143 години от Освобождението

Пловдив отбеляза 143 години от Освобождението. Церемонията се проведе пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина. За да почетат паметта на загиналите в събитията от 1878 г. дойдоха  десетки пловдивчани, представители на областната и общинската управа,  общественици. В словото си  по повод годишнината директорът на Регионален..

обновено на 16.01.21 в 17:22

49 са новите случаи на коронавирус в Пловдив, ваксинирани са 124 души

Малко над 6 процента от всички изследвани за коронавирус са с положителни проби за последното денонощие. Единният  информационен портал отчита 552 нови слуачя от общо 8 хиляди 850 теста.  София отново е с най-много новозаразени – над 100. Следват Бургас с повече от 80 и Пловдив с 49 заразени.   В областите Пазарджик и Смолян има по пет нови..

обновено на 16.01.21 в 17:21

Карлово отбеляза 143 години от избора на Първия градски съвет

С тържествена сесия на местния парламент Карлово отбеляза днес 143-ата годишнина от избора на Първия градски съвет.  Отслужен бе водосвет пред църквата „Св. Николай“ и се проведе шествие до паметника на председателя на Първия градски съвет на Карлово Васил Караиванов.  Честването започна на площад "Васил Левски" с приемане на почетен караул..

обновено на 16.01.21 в 17:19

Над 300 души протестираха заради питейната вода в Брестовица

Жителите на пловдивското село Брестовица излязоха на поредния си протест срещу лошото качество на водата. Те са недоволни , че близо година заплащат за услугата по обичайните тарифи, при условие , че съдържанието на манган във водата остава високо и тя може да се ползва само за санитарно-битови нужди.  Много от присъстващите над 300 души на..

обновено на 16.01.21 в 17:18