Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма обезщетения за собствениците, чиито къщи пострадаха от падналата подпорна стена

Опасно тежка е сградата на Биологическия факултет на ПУ и опасно близо до скалите е едната от пострадалите къщи на улица „Рилски метох” в Пловдив и това са две от причините за инцидента на пловдивската улица „Рилски метох” миналата седмица.

Последните констатации на конструкторския екип на община Пловдив коментира заместник кметът Димитър Кацарски. 

Седмица след инцидента, при който каменни отломки паднаха върху две жилищни кооперации,  заместник кметът обяви, че проверките продължават, но и на този етап е ясно, че основна вина за срутването на подпорната стена носи сградата, собственост на Университета. Той не изключи вероятността да се поиска  премахването и.

Общината прави проверки и по законността на части от сградата от едининя от двата пострадали имота – обяви Димитър Кацарски, уточнявайки, че там има спорни достроявания в опасна близост да скалите.

На този етап не  е ясно дали собствениците на пострадалите имоти ще могат да кандидатстват за финансома подкрепа от фонд за компенсаци при бедствия и аварии, допълни още зам.- кметът Кацарски. Причината е, че не са паднали скали, а части от изградена стена.


Още от категорията

Двама души са евакуирани при пожар в жилищна сграда

Пожар е избухнал в жилищна сграда на ул. "Варвара" в Пловдив.  Сигналът е подаден днес към 16:30 ч, като на адреса веднага са изпратени два противопожарни автомобила и екип на Спешна помощ.  Пострадали от огнената стихия няма, но се е наложило двама души да бъдат евакуирани. По първоначални данни причинителят на пожара е газова бутилка. 

публикувано на 12.05.21 в 17:22

Спешното почистване на река Марица отпадна

Заместникът-кметът на Пловдив Величко Родопски прекрати спорната процедура за почистването на река Марица без провеждането на обществена поръчка. В средата на април с мотив за неотложност и спешност Община Пловдив обяви поръчка за договаряне без предварително обявление за почистването на коритото на реката за 4 900 000 лева без ДДС.  Последва..

публикувано на 12.05.21 в 15:54

Арестуваха шефа на Охранителна полиция в Асеновград, грозят го 8 години затвор

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна две обвинения срещу  началника на Охранителна полиция в Асеновград Тенчо Тенев .  Едното е за това, че е Тенев е превишил властта и правата си при сключване на договори за дарения в МВР. Той е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ - Асеновград, без да има право на това, като..

публикувано на 12.05.21 в 14:03

Обновяват 13 детски площадки в Пазарджик

Община Пазарджик ще обнови изцяло 13 детски площадки в населените места от Общината.  Кметът Тодор Попов съобщи, че реновирането им ще струва 230 000 лева, като средствата са отпуснати от правителството.  В село Паталеница ще бъдат изградени две площадки – в училището и в детската градина, а в други 11 села по една площадка.  Всички съоръжения не..

публикувано на 12.05.21 в 13:26
Околовръстно шосе Пловдив

АПИ провери "улея на смъртта" след критиките на ИПБ за ремонта

Поставяне на мантинелите на повече от метър от пътя и гумени колчета по средата в участъка, където стана катастрофата по Великден – това ще препоръча Европейският център за транспортни политики на Агенция „Пътна инфраструктура“ след инспекция на Околовръстното шосе на Пловдив. Сред препоръките още ще е и повишаване на светлоотразителния..

публикувано на 12.05.21 в 13:10