Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова техническа експертиза отсрочи делото "Боскос" за април

| обновено на 24.02.15 в 13:17

Трето заседание за 2 април насрочи пловдивският Районен съд по делото срещу гръцкия студент Христос Боскос, който блъсна ученичка от Руската гимназия на спирката на “Герджика”. 

Магистратите назначиха нова техническа експертиза, която да даде по-подробна информация за момента на удара между двата автомобила – Нисана на Боскос и Мерцедеса на Васил Калев. След сблъсъка на 19 май, миналата година, гръцкият студент, който се е движил с превишена скорост - близо 90 км/ч, се отклонил от платното и връхлетял спирката, където чакала невинната 16-годишна ученичка Катя Матеева.

Защитата на Калев твърди, че той е спрял преди удара и че е преминал на зелено, докато настоящата експертиза сочи, че в момента на сблъсъка Мерцедесът не е бил спрял и е преминал на 0,3 от секундата на жълто след зеления сигнал на светофара.

Христос Боскос днес не се яви в съда, като адвокатът му представи болничен лист, от който става ясно, че мъжът е с инфекция и висока температура и трябва да бъде подложен на домашно лечение до 26 февруари.

Докато Боскос призна вината си още на предишното заседание, Калев не се признава за виновен.

Днес защитата на Калев твърдеше, че теглото му също е оказало влияние при сблъсъка между автомобилите като прибавена маса към тежестта на Мерцедеса му.

Така обвиняемият беше принуден да разкрие теглото си и това на съпругата му, пътувала до него в колата. В съдебната зала Калев заяви, че е 130 кг, а съпругата му 69. Така общо прибавената маса към тази на колата е близо 200 кг, докато настоящата експертиза е пресмятала изчисленията си по стандартно тегло за двамата две по 70, равнено на 140 кг. След заседанието експертът по делото заяви, че това отклонение няма съществено влияние върху удара на двата автомобила.

На заседанието на делото днес присъства пострадалата Катя, която още се придвижва с патерица. Тя разкри, че я очакват още операции на крака и последваща рехабилитация. Попитана какво очаква от процеса, ученичката каза само: „Справедливост”. Чрез своя адвокат ранената предяви граждански иск към двамата шофьори в размер на 12 хил. лв.

Според обвинението Боскос и Калев са нарушили правилата на движение и по непредпазливост са причинили на момичето средна телесна повреда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34