Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вертолетите от Крумово няма да се застояват на земята

Всички типове вертолети, които са на въоръжение в авиобаза Крумово, ще летят от месец април. Това заяви новия командир на поделението полковник Петьо Мирчев, който на официална церемония прие длъжността от бригаден генерал Златко Златев. 

По думите му в момента се разработва програма за възстановяванена навиците за управление на вертолет Ми 24, тъй като има дълго прекъсване. 

Според полковник Мирчев на първо време на базата е необходим и договор  за интегрирана логистична  поддръжка на вертолетите Кугър и Бел 206. Необходимо е да се сключат и договори за доставка на различни видове консумативи  и резервни часкти за вертолетите  Ми 17.

„Командването на базата в определенастепен зависи вече от мен, но аз ще разчитам изцяло на целия личен състав,на техния труд и ентусиазъм, и на техните предложения и съвети. Това емоето най-голямо предимство, че цялата ми кариера е преминала сред тях”, коментира още новият командир на базата . 

От своя страна  командващия ВВС генерал-майор Румен Радев посочи, че  Крумово решава широк спектър от задачи, не само като бойни способности, но и като помощ за населението и за това се нуждае от адекватно финансиране по отношение на  авиционна техника, ресурса  за политите и комплектоването  с личен състав. Той обясни, че  авиозабата е поела и  една нова функция – инженер- техническия  състава сам да  извършва инпспекцията на вертолетите Кугър, като така всяка година се спестяват около 5 милиона към бюджета на военното министерство. 

„Това е голяма отговорност и допълнително натоварване на състава, коментира генерал-майон Радев.  Досегашният комантир на Крумово -ген. Златко Златев подчерта, че се разделям с една „работеща авиобаза, едно формирование, коетое доказало, че е незаминимо за Българската армия, а и за България”. 

Той е удостоен с висше военно звание генерал-майор и е назначен за заместник-командващ на Съвместно командване на силите, като временно ще изпълнява длъжността командващ на СКС.  „В София работата ми ще е по-различна, но е свързана с осигуряване и подпомагане дейността на всички авиобаза в страната", обясни генерал Златев и пожела здраве, късмет и безаварийни полети на своя заместник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Лампите по пътя Пловдив - Асеновград светват през октомври

Очаква се до края на октомври осветлението на път II-86, в участъка между Пловдив и Асеновград да бъде възстановено, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на петъчния парламентарен контрол.  Тя обясни, че през април тази година е било възложено на пътноподдържаща фирма да извърши ремонт и да..

публикувано на 09.08.24 в 19:35

Министър Гвоздейков откри първото болнично летище в УМБАЛ "Св. Георги"

Болнично вертолетно летище на територията на Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив в района на Хирургичния комплекс откри министърът на транспорта Георги Гвоздейков.  Преди официалната церемония на площадката кацна първият български медицински вертолет на ХЕМС.  Министърът на транспорта Георги Гвоздейков връчи документите за регистрация на..

обновено на 09.08.24 в 14:13

Пловдивчанин загина при пожар от пламнал климатик

60-годишен пловдивчанин загина при пожар в дома си в Пловдив, пострадала е и жена на същата възраст, съобщиха от пожарната.   Инцидентът е станал миналата нощ в апартамент на 9-я етаж на жилищна сграда на бул. „Свобода“ 1. На място са изпратени два пожарни автомобила със 7 огнеборци от Първа пожарна служба, които са потушили огъня...

публикувано на 09.08.24 в 10:41

Приемат 59 малчугана в ДГ „Зорница“ в район „Южен“

Община Пловдив обяви 59 свободни места в детска градина „Зорница“ в район „Южен“.   Най – много – 28, са свободните места за децата в трета група. 19 са местата за първа група, а най – малко – 12, са свободните места за втора група. Класирането ще бъде на 20-ти август, а срокът за кандидатстване по електронен път е до 19-ти август. Приемът..

публикувано на 09.08.24 в 10:08

Откриват нова хеликоптерна площадка при УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

Болнично вертолетно летище ще бъде открито официално на територията на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив в района на Хирургичния комплекс. Документите за регистрация ще връчи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.  Това е първото болнично вертолетно летище в Пловдив и десетото в страната.  До мястото, където то..

обновено на 09.08.24 в 08:41