Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Герджиков представя "Аз не бях политик"

| обновено на 25.02.15 в 13:06
Огнян Герджиков
Снимка: evesti.bg

Премиера на книгата на Огнян Герджиков „Аз не бях политик”  ще се състои  в Регионалния етнографски музей – Пловдив.  За произведението и автора ще говори носителят на литературна награда „Блага Димитрова” за роман 2014 Анна Боянова. 

В  представянето на книгата  ще се включат актьорите Ивана Джеджева и Емил Калев, а специалното участие е на писателя Недялко Йорданов.  Авторът проф. Огнян Герджиков е  български политик  юрист, председател на 39-то НС.

Р.П. Атрактивно заглавие, което звучи странно в контекста на държавническия Ви статус - председател на 39-то НС. Не си спомням обаче за подобни признания от страна на други политици на високи позиции. Затова и не само аз, а вероятно и други, приемат  подобно откровение с  подозрителност.....

Проф. Огнян Герджиков – Естествено, има известна интрига в това заглавие и това е част от закачката в книгата. Ако сте прочели книгата, ще разберете за какво става въпрос.

Р.П.  Говорите за политиката отблизо и от дистанция, като представяте няколко Ваши лица. Ако не бяхте политик тогава, какъв бяхте всъщност, как се определяте тогава и сега, десет години по-късно?

Проф. Герджиков :  Аз съм академичен човек и вече 40 години се занимавам основно с преподаване на право, това е моята дълбока същност. Всички останали лица са притурки към нея.

Р.П. Политиката е мръсна река, от която по неволя се пие,  тезата е на един американски президент от миналото, също автор на книги. Какъв е Вашия прочит на тази универсална истина, ако я приемате и как се оказахте в политиката тогава?

Проф. Герджиков: Вярно е, споделям я...тази мисъл...политиката иска дебелокожие,.не всеки го носи в себе си и политиката не е за всеки. Аз случайно се озовах в политиката. Обстоятелствата ме принудиха да вляза в нея и пак обстоятелствата ме качиха на председателския стол.

Р.П.....говорите така, сякаш нямате участие в решението и сте го направили без съпротива. Вероятно  Ви е струвало много......

Проф. Герджиков: В началото опитах лека съпротива, но за съжаление тя поддаде и стана това, което стана...

Р.П. Имате предвид това, че и впоследствие бяхте предсрочно отстранен от председателския пост в Парламента. При Вашето изпращане обаче народните представители станаха на крака..вероятно си спомняте този момент.......

Проф. Герджиков: - Това е звездния ми миг, бих казал.. Не зная досега в историята на българската политика да вземат главата на някого и след това да го изпратят на крака...

Р.П. .Какно Ви даде все пак политиката и как оценявате някои грешки, което вашето управление направи и останаха некоментирани тогава?Споделете това вече като неполитик.

Проф. Герджиков: ..Политиката е рискова професия и не може да не се греши. Това е рискова професия.Неминуемо се правят грешки, тъй като за много кратко време и недостатъчна информация трябва да се вземат решения и част от тях са грешни. От дистанцията на времето обаче те си проличават. Въпросът е обаче човек да си го признае, както направих и аз...

Р.П. Как оценявате сегашното управление на страната, в което  коалициите са около 20, а има и коалиции в коалицията?  

Проф. Герджиков: Даже  ако правилно смятам, партиите са два пъти повече. Но това не е важно, защото са достатъчно много. Наистина трябва да се учим да бъде така, защото и в бъдеще ще се управлява коалиционно. Ние обаче все още се учим на този сложен занаят управление в коалиция..

Р.П. Казахте, че не желаете да бъдете приеман  само и единствено като политик, защото това не е Вашето мплоа. Огава Ви питам  за експертното Ви мнение как оценявате направените стъпки за осъществяване на съдебната рефрорма. Има ли сигнали, че в държавата може да има повече справедливост?

Проф. Герджиков : Първата стъпка е направена. Прие се важен документ – стратегията за съдебната реформа. Ако тя обаче не се претвори в действие, няма никаква полза от това, че приетата от Парламента  стратегия е добра. Но не смятайте, че съдебната система е най-проблематичната. Има и други, които много ме смущават – образованието в последните години ми е голяма болка, здравеопазването, енергетика. Има много проблемни области, по които трябва да се работи енергично.

Повече чуйте тук:  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31