Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданското образование като предмет е нужно и задължително

Световноизвестният български физик проф. Минко Балкански живее и работи във Франция, където от дълги години ръководи лаборатория по физика на твърдото тяло.  В нея специализират учени от цял свят. Почетен професор е на университета „Мария и Пиер Кюри” в Париж, преподава в Калифорния, член е на Индийската академия на науките. 

Изследванията му са представени в повече от 30 страни  в целия свят, има издадени над 28 книги и повече от 600 научни изследвания. Проф. Балкански е почетен доктор на СУ „Кл. Охридски”, а у нас е основател на фондация „Миню Балкански”, която работи по собствена програма за обучение на ученици и учители по информатика, както и на Сдружение МЕГО – Морал, Етика, Гражданско образование вече с повече от 10-годишна история на усилията за въвеждане на гражданското образование в българското училище. За гражданското образование като съществена част от образователния процес насочена към изграждане на социалната култура на учениците, даваща знания за ценностите, институциите и механизмите на демократичното  общество търсим връзка с париж и проф.Минко Балкански:

Благодаря, че приехте този толкова далечен разговор, проф. Балкански.

Минко Балкански: Много хубава новина, че в България започват хората да се интересуват от гражданско образование – въвеждане на гражданско образование в българското училище. Това е нужно, това е задължително, отдавна задължително.

Р. П.: Кажете кои са вашите аргументи това да се случи и всъщност как вие започнахте да проправяте пътя на тези усилия преди повече от 10 г.?

М. Б.: Има организация, която работи за българското образование повече от 25 г. В България съм от 23 – 24 г. вече и констатирам, че в българското образование няма редовен предмет „морал, етика и гражданско образование”. Докато това е един редовен предмет във всички демократични държави, където образованието е на известно ниво. Бях много учуден как може, как се е забравило това в България и започнахме усилия от десетина години да вдъхновим, да поканим българското общество да се заинтересува от този проблем и всяка година повтаряме в министерството, в парламентарните комисии за образование, че това е нужно, че това е необходимо, че това е наложимо – това са знания, които трябва да бъдат възприети от младежта както математиката, както физиката, както българския език. Това са основни знания за обществен живот в едно издигнато, културно, отговорно общество.

Р. П.: Кажете откъде трябва да започне реформата в българското образование и какво точно трябва да се промени?

М. Б.: Това е да се въведе редовен предмет като всички други предмети като математиката, като физиката, като българския език. Това трябва да стане още от първоначалното училище, още от детската градина. Това разбира се е наложително вкъщи родителите да го правят. Но дълг е на училището, на българското училище да даде тези знания, които са необходими, за да бъдем отговорни граждани, отговорни хора в едно културно и отговорно общество.

Ние издадохме 7 книги – учебни помагала за гражданско образование като се започне от детската градина до 12 клас. Те са на разположение. Работим с няколко гимназии в България, но досега официален поглед към този въпрос не е имало, освен г-жа Фандъкова, която беше за известно време министър на просветата, с нея имахме чудесен разговор, но то беше за кратко време.

Р. П.: Ето, за вас едва ли е новина, че само преди дни министъра на образованието проф. Танев каза, че е необходимо да бъде въведен като предмет в училище.

М. Б.: Това е чудесно. Аз мисля, че за всеки един министър е негов дълг да се заинтересува от този проблем – това е основата на образованието.

Р. П.: Кажете кой трябва да механизма, кой трябва бъде активния лост, за да се случи това – дали това трябва да бъдат учителите, дали трябва да бъдат синдикатите, синдиката по образование, дали това трябва да бъдат обществените съвет и родителските също.

М. Б.: Това трябва да бъде дело на всички хора, които мислят за едно отговорно общество – това е дело на родителите, това е дело на учителите първо, но трябва също и държавата – да се подготвят нови закони в образованието, това нещо трябва да влезе в закона за образованието. Това е абсолютно необходимо, да е ясно, че има предмет както всички предмети, това трябва да бъде предвидено в българското образование, но затова трябва също и учителите да бъдат подготвени, защото това са специфични знания. Това не е да кажем аз зная как да се отнасям в обществото – това не е така. Има специфични знания, които трябва да се възприемат, да се дадат, да бъдат част от образованието в българското училище. ...


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12