Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фонд "Солидарност" на общините - бели пари за черни дни

изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България
Снимка: БГНЕС

Тежка година по отношение на климатични аномалии отмина, не по-добре започна и новата... порои, свлачища, преливащи язовири и реки, паднали мостове, наводнени къщи, отнети човешки съдби, загубени човешки животи... Словесните престрелки в общественото пространство в търсене на виновниците за бедствията не дадоха особен резултат - много от пострадалите няма да могат да се възстановят от бедствията с години. 

За да могат по-бързо да си стъпят на краката след подобни кризисни ситуации, общините в страната подготвят свой фонд "Солидарност", на който ще могат да разчитат при бедствия. По темата разговаряме с изпълнителния директор на  на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова.

Колко общини очаквате официално да се включат?

Гинка Чавдарова: Това, което иска да кажа е, че това е въпрос на самостоятелна преценка на всяка община, на всеки общински съвет. Големият ни замисъл на този фонд се събира може би в народната поговорка „Бели пари за черни дни”. Идеята е наистина по малко всяка година да започнат общините твърдо да заделят едни средства, които ще се акумулират по тяхна сметка, остават тяхна собственост.  И в първите часове, подчертавам, тъй като националната система за подкрепа се задейства по принцип винаги с доста голямо закъснение, след документации, оценки и т. н., в първите часове на бедствието всяка община ще има право моментално да получи акумулираната по своите си вноски сума и в рамките на три дни да получи в троен размер, то е чрез използване на свободни средства от други общини, които в момента не са засегнати, в троен размер подкрепа за, държа да подчертая, разбира се, че става въпрос само за първите действия на общините за аварийно-спасителни дейности за спасяване на населението, за предотвратяване на риск от зарази, за вземане на първите мерки в дните след бедствието.

Очакваме наистина да се съберат  вероятно като първи по-кратки срокове над 35 – 40 общини. Решението на управителния съвет е, че след първите подадени заявления от 10 % от общия брой на общините, което означава над 26 общини, да свикаме учредително събрание за формиране на фонда, защото както виждате времето не чака, валежи продължават, за да може и незабавно да започваме да подкрепяме и да даваме някаква помощ на тези, които се нуждаят.


Голямата идея на този фонд разбира се, че ще зависи от успешния старт и не толкова и не само да се научим наистина да заделяме в по-спокойно време малко ресурс, който да го пазим за справяне с тежките ситуации, които никой не може да предвиди кога и как ще постъпят, но в същото време ние планираме една доста широка кампания сред заинтересовани донорски програми, спонсори, а защо не и бизнес структури, които да подкрепят в този фонд да се акумулират ресурси. И ако той започне наистина да нараства да увеличаваме разбира се и кръга на дейностите, които първоетапно  ще бъдат финансирани. Засега за инвестиционни дейности не говорим, това е въпрос на национална политика. Вижда се, че се обсъждат на национално равнище доста идеи. Но всеки в тези ситуации трябва да предприема някакви  мерки така, че да можем взаимно да си помагаме.

....

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12