Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 стационарни и 150 мобилни камери трябва да следят МПС

За нарушения на пътя, заснети с мобилни камери, отново ще се налагат санкции. Това реши Народното събрание, което одобри на второ четене промените в Закона за движение по пътищата. Депутатите задължиха КАТ предварително да предупреди къде ще постави камери.Това ще става чрез специални пътни знаци, чрез медиите или на интернет страницата на МВР, решиха народните представители.

Контролът на пътя с камери ще започне да се осъществява отново до три месеца след влизането на закона в сила. 

Мобилни камери на пътя бяха спрени в началото на 2014 г. с решение на Върховния административен съд.  Аргументът беше, че употребата им е незаконна, защото данните от тях могат лесно да бъдат манипулирани. Според МВР обаче след забраната на мобилните камери са се увеличили нарушенията по пътищата както и инцидентите с жертви.


"Решението на парламента е закъсняло, защото най- важната причина за катастрофите у нас е високата скорост", коментира пред Радио Пловдив Владимир Тодоров от Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи. По думите му  150 мобилни камери бездействаха в продължение на една година. Той цитира, изследване, според което, за да има тотален контрол върху движението по пътищата у нас, трябва да има около 300 стационарни и 500 мобилни камери. 


В противен случай, посочи Тодоров, ще продължи практиката всички, които шофират по АМ „Тракия” да намаляват скоростта, когато преминават през двете стационарни камери и след това отново  натискат педала. Събираемостта на глобите е извън компетенциите на МВР, защото други институции ги събират. Тук проблемът е законодателен, коментира Тодоров. Той смята, че не е добре намаляването на екипите на Пътна полиция. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53