Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 стационарни и 150 мобилни камери трябва да следят МПС

За нарушения на пътя, заснети с мобилни камери, отново ще се налагат санкции. Това реши Народното събрание, което одобри на второ четене промените в Закона за движение по пътищата. Депутатите задължиха КАТ предварително да предупреди къде ще постави камери.Това ще става чрез специални пътни знаци, чрез медиите или на интернет страницата на МВР, решиха народните представители.

Контролът на пътя с камери ще започне да се осъществява отново до три месеца след влизането на закона в сила. 

Мобилни камери на пътя бяха спрени в началото на 2014 г. с решение на Върховния административен съд.  Аргументът беше, че употребата им е незаконна, защото данните от тях могат лесно да бъдат манипулирани. Според МВР обаче след забраната на мобилните камери са се увеличили нарушенията по пътищата както и инцидентите с жертви.


"Решението на парламента е закъсняло, защото най- важната причина за катастрофите у нас е високата скорост", коментира пред Радио Пловдив Владимир Тодоров от Българската асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи. По думите му  150 мобилни камери бездействаха в продължение на една година. Той цитира, изследване, според което, за да има тотален контрол върху движението по пътищата у нас, трябва да има около 300 стационарни и 500 мобилни камери. 


В противен случай, посочи Тодоров, ще продължи практиката всички, които шофират по АМ „Тракия” да намаляват скоростта, когато преминават през двете стационарни камери и след това отново  натискат педала. Събираемостта на глобите е извън компетенциите на МВР, защото други институции ги събират. Тук проблемът е законодателен, коментира Тодоров. Той смята, че не е добре намаляването на екипите на Пътна полиция. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17 афтършока са усетени след основния трус и те ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение снощи от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистиран в 11:29 часа.  Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били усетени..

обновено на 18.06.24 в 14:26

Социолози и граждани дискутират "Консервативно и/или либерално"

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,Консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора..

обновено на 18.06.24 в 11:21
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31