Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трети март - Денят на Българското Възкресение!

| обновено на 03.03.15 в 10:36

България отбелязва Деня на освобождението си 3 март. Това е нашият национален празник, денят на българското възкресение и свобода.

Преди 137 години, на 3 март 1878, в градчето Сан Стефано, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Руската и Османската империи. С него се слага край на войната между двете страни от 1877-1878г. и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество. 

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население. 

Трети март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество от 1888 година. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 година датата е обявена за Национален празник.

Празникът се чества с различни церемонии и прояви в цялата страна.

В София тържествата започнаха от катедралата „Св. Александър невски”, където  българският патриарх Неофит оглави панихидата и Благодарствения молебен по повод Националния празник на България. 

„Да бъдем честити със своето мирно и свободно Отечество!” – пожела патриархът и отбеляза, че урокът на свободата се учи през целия живот, но най-много младите наши сънародници, тук и в чужбина е хубаво да бъдат на пътя, който води към щастие, напредък и благоденствие.

Честването продължи с издигането на националното знаме пред Паметника на незнайния воин. Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев  поздрави строените представителни части на Българската армия.

В 18,30 довечера на площад „Народно събрание” ще се състои тържествена проверка-заря. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

В Габрово по повод 3 март бе отслужена панихида в памет на загиналите за Освобождението воини и опълченци на братската могила до храм "Успение на Пресвета Богородица". 

Снежна виелица и силен вятър се извиха на историческия връх Шипка. Въпреки лошото време, стотици хора изкачиха 894-те стъпала, водещи към Паметника на Свободата, за да отдадат почит към героите. Във военния ритуал участва почетна рота, военен оркестър и войници венценосци от 61 стрямска механизирана бригада. Признателните потомци отрупаха паметника с венци и цветя.

Свободата е право и отговорност .

Свободата е религия на силните, на гордите и достойни хора, които не приемат регламентите на робството .
А нашият народ, потомък на Аспаруховите прабългари, е горд и достоен народ. Той избра свободата и я заплати с цената на свидни жертви.
Шипка, Шейново, Плевен - места, светини на българската чест и воля за свобода, паметници на чутовния подвиг, сътворен от руската армия и българското опълчение в страшните боеве на 1877 – 1878 година за всяка педя земя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28