Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вячеслав Есенков изобразява душата като бял лебед

Изложба “Animales” (Анималес) на Вячеслав Есенков ще се открие тази вечер в клуб „Мароко” в Стария град.

„Анима е душа, алес означава птица, а когато се съберат тези думи се получава „чувствен”. Интересувам се и търся тайните връзки в тези понятия” – казва за експозицията си Есенков. 

„Душата това е, когато Безкрайността се свежда до крайност и заживява индивидуален живот” – тълкува художникът. Той разкрива, че в много древни култури и религии душата е изобразявана като бял лебед, тъй като притежава всички негови характеристики.

Вячеслав Есенков е роден в Украйна, но повече от 20 години живее и твори в Пловдив. Той е известен със своята продуктивност, както и с разнообразието на материалите, с които се изразява.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Юджийн Чаплин представя музиката на баща си с любов

На 12 юни в Драматичен театър Пловдив синът на Чарли Чаплин Юджийн Чаплин излиза пред българската публика, за да представи концерта Chaplin pianissimo с оригинална музика от филмите на великия комик. С този спектакъл България се включва в отбелязването на 135-та годишнина от рождението на Чаплин. Проектът се реализира с финансовата подкрепа..

публикувано на 03.06.24 в 10:03

Стефан Русинов ни среща с Китай в "Петното на Роршах"

На книжния пазар излезе книгата "Китай в 10 думи" на китайския писател  Ю Хуа, израснал в безпросветните времена на Културната революция, но впоследствие превърнал се  в един от най-четените китайски белетристи. Сред важните  за него теми са цензурата, корупцията, историята, патриотизмът,  обществото, литературата. Въпреки че книгата е написана..

публикувано на 03.06.24 в 09:39

В Смолян откриват изложба с илюстрации по "Диви разкази"

Изложба с илюстрации по „Диви разкази“ на Николай Хайтов ще бъде открита в залата на Държавния архив в Смолян. Експозицията включва илюстрации и творби дърворезба, представящи „Диви разкази“ през погледа на студенти и ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ – София, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване..

публикувано на 03.06.24 в 06:37

Посланията на Ботевата поезия през погледа на съвременните поети

В  Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, се объръщаме  към духовността, която злободневието често пренебрегва, но без която няма нас и няма утре! Отправяме този поглед към същественото, през поезията на Ботев, завещана ни, за да ни напомня всякога да останем будни!  Срещаме ви с писателя Цветозар Цаков,..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Разговор за предхристиянските вярвания в "Срещите"

Тази събота СРЕЩИТЕ ви предлагат разговор с Петко Атанасов за предхристиянските вярвания на българите.  Един изключителен период, който ни обяснява много. Слушайте.  Струва си.

обновено на 01.06.24 в 10:13