Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 9 000 души в пловдивско страдат от глаукома

| обновено на 06.03.15 в 15:49

Всички общински  ДКЦ-та в Пловдив ще се включат в инициативата на Световната седмица за борба с глаукомата  от 8-ми до 14 март с безплатни прегледи. 

Инициативата  има за цел да се повиши информираността за заболяването, което води до неминуема слепота без симптоматика и от което в световен мащаб са засегнати между 70 и 90 милиона души. Специалистът по очни болести д-р Станка Узунова уточни, че мотото на кампанията тази година е „Да се преборим с неоткритата глаукома”. 

Според д-р Узунова  50%  от засегнатите от заболяването, не подозират за него. 80% от диагностицираните пациенти с глаукома са можели да избегнат заболяването, ако то е било открито в ранен стадий. 

В момента в Пловдив и региона на активно лечение за глаукома са 9 000 души, уточни още д-р Станка Узунова. 


Още от категорията

Б. Милчев от ИПБ: Ремонтираното Околовръстно е смъртоносно!

Като изключително опасна и с безсмислени оганичения определи ремонтирания участък от Околовръстното шосе на Пловдив шефът на Института по пътна безопасност Богдан Милчев.  По думите му, цялата организация на движението там е фатално объркана, което създава реална опасност от тежки катастрофи.  Според него,  поставените знаци са подвеждащи за..

публикувано на 11.05.21 в 13:33

Служебното правителство е ясно, оглавява го Стефан Янев

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 12 май 2021 г. служебно правителство на Република България. Служебен премиер ще бъде Стефан Янев, съобщи прессекретариата на държавния глава. С друг указ държавният глава разпусна 45-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 11 юли.  В служебния кабинет Гълъб Донев ще е заместник..

публикувано на 11.05.21 в 13:17

Пловдивските депутати Иван Тотев и Вежди Рашидов влязоха в новата ИК на ГЕРБ

Националното събрание на ГЕРБ, което се провежда изцяло дистанционно и без присъствието на медии, избра нови членове на Изъпнителната комисия. Сред тях са пловдивският депутат и бивш кмет Иван Тотев, както и депутатът, избран от Пловдив - град Вежди Рашидов. Останалите нови членове на Изпълнителната комисия са кметове на София Йорданка Фандъкова и на..

публикувано на 11.05.21 в 12:56

Регионален офис на „Европа директно“ беше открит в Пловдив

В Пловдив бе открит регионален офис на „Европа директно“- част от мрежа от центрове в общо 12 области в страната.  Основната задача на тези центрове е да правят връзката между регионите и европейските институции  като приоритет е да представят мнения и предложения на гражданите към централите в Брюксел и Страсбург, отбеляза Цветан Кюланов, който е..

публикувано на 11.05.21 в 12:49

Ученици от Пазарджик дариха над 1400 лв. на УМБАЛ "Св. Георги"

Само за ден ученици от Първо ОУ „Свети Климент Охридски“ в Пазарджик успяха да съберат 1411,77 лева и ги дариха на Клиниката по педиатрия и звеното по Детска онкохематология към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. Парите са събрани на организирания б лаготворителен великденски базар, състоял се на 29 април. Всички ръчно изработени продукти -..

публикувано на 11.05.21 в 11:26