Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за глаукома във всички пловдивски ДКЦ

Всички общински ДКЦ-та в Пловдив ще се включат в инициативата на Световната седмица за борба с глаукомата от днес до 14 март с безплатни прегледи. Кампанията има за цел да се повиши информираността за заболяването, което води до слепота и е без симптоматика. 

От глаукома в световен мащаб са засегнати между 70 и 90 милиона души. Специалистът по очни болести д-р Станка Узунова уточни, че мотото на кампанията тази година е „Да се преборим с неоткритата глаукома”. Според д-р Узунова  50%  от засегнатите от заболяването, не подозират за него. 

80% от диагностицираните пациенти с глаукома са можели да избегнат заболяването, ако то е било открито в ранен стадий. В момента в Пловдив и региона на активно лечение за глаукома са 9000 души. Организаторите на кампанията уточняват, че предварителното записване по телефона за желаещите да се прегледат в съответния ДКЦ, е задължително.


Още от категорията

Расте общественото недоволство срещу мантинелите в "улея на смъртта"

Протестната инициатива срещу мантинелите на ремонтирания участък от Околовръстното шосе, организирана от  жителите на селата в Родопската яка  продължава да набира все повече подписи, установи проверка на Радио Пловдив.   В подписката, тръгнала спонтанно от Първенец и Марково до момента е подкрепена от стотици живеещи там, които ежедневно..

обновено на 18.05.21 в 15:53

Почти 100 хил. са поставените дози в пловдивска област

Близо 10% от всички поставени ваксини в страната за последното денонощие са в Пловдив, показват данните от единния информационен портал.  Общият брой имунизации в областта наближава 100 хил., като при почти 35 хил. души ваксинационния процес е напълно завършен. За последното денонощие с положителна проба за COVID-19 са 49 души, 451 остават на..

публикувано на 18.05.21 в 15:10

Общо 32 години затвор за нападателите на баба Атанаска в Белозем

12 години затвор получи единият от нападателите, пребили и ограбили през февруари възрастна жена в Белозем. За останалите двама наказанието е от по 10 години лишаване от свобода.  Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев, на възраст между 27 и 43 години, бяха признати за виновни за кражбата от дома на 82-годишната баба Атанаска, при която са..

публикувано на 18.05.21 в 14:30

Обещават да осигурят места за всички неприети в детски градини в Пловдив

Община Пловдив   поиска от Общинския съвет разрешение за откриване на допълнителни за първите групи  з аради недостига на места в детските градини . След първо класиране има неприети 571 деца и затова общината внася предложение за увеличаване на групите до 30 места. В последните години това се прави системно, за да се намали дефицитът на места..

публикувано на 18.05.21 в 13:42

Студенти от АУ отбелязаха Деня на очарованието на растенията

Студентският съвет при Аграрен университет - Пловдив организира отбелязването на Международния ден на очарованието на растенията - инициатива на Европейската организация за растителна наука. Девет катедри от университета представиха своята продукция от учебните бази, научни материали и презентации за растенията. На събитието присъстваха..

публикувано на 18.05.21 в 13:23