Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава бедственото положение в Смолянско, Велинград и Лъки

Обстановката в Родопите остава усложнена след интензивните снеговалежи. Бедствено положение продължава да е в сила за областите Смолян и Кърджали, както и за общините Велинград, пазарджишко и за Лъки, пловдивско. В Смолян и в Пазарджишко отново вали сняг.


Заради аварийната ситуация днес и утре ще бъдат неучебни дни за цялата Област Смолян. Областният град втори ден е без електричество, над 100 населени места в района също за без ток и до тях не може да се стигне с автомобил. В областта високопроходима военна техника доставя храни до труднодостъпните населени места от най-засегнатите общини Рудозем, Мадан, Златоград, Неделино и Баните. 

Пътят Девин-Кричим е затворен заради ново свлачище край Михалково. Автомобилите се пренасочват по почистения път Пловдив-Смолян. Затворен е и проходът "Превала".

8 населени места в Община Златоград повече от 2 дни са без ток, вода и с тях няма дори телефонна връзка. Вода няма и в самия Златоград, алармира кметът Мирослав Янчев.

Освен в Смолянско, бедствено положение припомнямбеше обявено в пазарджишката община Велинград и в пловдивската община Лъки. Все още са без ток Велинград, Батак, Сърница, както и 30-ина по-малки населени места в пазарджишко по информация на областния управител Трендафил Величков. Има достъп до хижата „Христо Смирненски”, където имаше блокирани хора и деца. Със специални машини те могат за половин час да бъдат извозени до Юндола, съобщи за РП кметът на Велинград Иван Лебанов.

Затворен е все още пътят Белово – Юндола.Снощи бе възстановено движението на леки автомобили по пътя Батак-Доспат в област Пазарджик. По пътя Пещера-Батак товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета, а леките коли - задължително с вериги, предупреждават от пътната агенция. 

Ситуацията с електрозахранването в областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Хасково остава аварийна, съобщават от централата на електроразпределителното дружество ЕВН в Пловдив. Изключени остават общо седем подстанции на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ на територията на най-тежко засегнатите области. Вчера операторът успя да възстанови дейността на подстанциите "Велинград", "Златоград", "Момчилград" и "Крумовград", като днес продължават дейностите по нормализиране на мрежата в тези райони. В област Смолян обаче е регистрирана нова авария по захранващ 110-киловолтов електропровод на ЕСО, което снощи доведе до спиране на електричеството в Смолян, Пампорово и Чепеларе. Много населени места в планинската част на Смолянска област вече дни са без ток. Бедственото положение в самия град Смолян остава и днес, обяви пред радио Пловдив кметът Николай Мелемов. Според него основният проблем е липсата на ток заради скъсани от падащи дървета далекопроводи. Пътищата са сравнително проходими, вода има, но остава проблемът с електричеството и той не е на И Ви Ен, тъй като до тях не достига ток, смята Мелемов.

Ситуацията в пловдивска област е сложна най-вече в Родопския район, според областния управител Розалин Петков. Единствената бедстваща община е Лъки, където отново вали сняг и 3-и ден няма ток. Захранването в Садово все още не е възстановено в самия център на общината, в селата от Родопската яка има режим на тока заради неуточнени аварии, информира Петков. По думите му ОПУ днес ще разчисти пътя до Лилково и основната артерия към Кърджали.

Почистването в Пловдив продължава - над 400 км вътрешноквартални улици, тротоари и други пешеходни зони са обработени с новата датска и швейцарска мултифункционална техника на ОП "Чистота". Това съобщи пред Радио Пловдив управителят на предприятието Иван Стоянов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин, с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28