Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият снеговалеж отново усложни обстановката в Смолянско и Пазарджишко

| обновено на 10.03.15 в 10:35
Снимка: btvnovinite.bg

Новият снеговалеж  през нощта отново усложни обстановката в планинските  места в регионите на Смолян и Пазарджик.  В Смолян снежната покривка е около 80 см., съобщиха дежурните от областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.  

Всички пътища  в областта са забранени  за товарни авмтомобили.  Затворени са пътищата Рудозем – Смолян – Полковник Серафимово, Лъки – Рожен, Момчиловци – Момина вода и отсечката към  Обсерваторията.  Непроходим в момента е и пътят Смолян – Кърджали, където в отсечката между местностите  „Върбов мост”  и „Букова Поляна”  рухнали скали и преспи са блокирали платното.  
Над 120 населени места в Смолянска област останаха на тъмно за пореден ден. Някои са без ток още от петък вечерта. Блокирани са пътища до над сто родопски селата,прекъснати са и комуникации заради снега.Над 120 населени места в област Смолян са за пореден ден на тъмно, като някои са без ток още от петък вечерта. Областният управител Недялко Славов каза, че ако атмосферните условия позволят, днес ще бъде направен оглед с хеликоптер:

В Пазарджишко е затворен пътят между селата Жребичко и Розово, освен това двете населени места нямат и  ток,  съобщи кметът на община Брацигово Васил Гюлеметов. От вчера четири общини в Пазарджишко обявиха  бедствено положение. Населените места около Велинград, Батак, Сърница, Ракитово и Брацигово са критично състояние,  без ток, а някои селища – и без вода, съобщи  за Радио Пловдив тази сутрин областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.До 11 март се спират учебните занятия в 32 училища на територията на Пазарджишка област. Принудителната ваканция се отнася за училища в общините Батак, Велинград, Лесичово, Ракитово и Сърница.

Към хижа "Смирнески" край Юндола вече е пробит тунел, където трети ден са блокирани 17 туристи, сред тях има и деца. Снощи спасителните екипи успяха да им доставят храна, вода и агрегат. Блокирани в спортната база на Белмекен все още са и 40 автомобилни състезатели. Там снежната стена е шест метра. Роторните машини са работели през цялата нощ. 40 екипа са ангажирани с възстановяването на тока. Това се оказва и основният проблем. За първи път от 25 години насам се късат четири високоволтови електропровода.

Остава тежка пътната обстановка в областите Кърджали, Смолян и част от Пазарджик, най-вече прохода Юндола от Велинград към Батак– съобщи по ТВ7 директорът на АПИ  Лазар Лазаров. Третокласната пътна мрежа на двете области Кърджали и Смолян е останала затворена и тази нощ за всички превозни средства.  Това обаче се налага тъй като заради липсата на ток няма връзка  с екипите на агенцията, които разчистват пътищата, добави Лазаров.  Преди затварянето им обаче, всички пътища са били проверени за бедстващи автомобили.  Най-вероятно днес третокласната пътна мрежа ще бъде отворена и в двете области. По част от тях има много паднали дървета, свлечена скална маса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28