Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

80 селища в Смолянско все още нямат ток

| обновено на 11.03.15 в 13:56

Обстановката в бедстващата Смолянска област постепенно започва да се нормализира.  Бедственото положение ще остане в сила, докато се възстанови електрозахранването в общинските центрове. Около 80 населени места в планиския регион все още са без електрозахранване. Само за четири дни пожарната са се отзовали на 260 сигнала, което 35 – 40 процента от средния брой произшеснтвия на година. Вече възстановено електрозахранването в градовете Мадан, Рудозем и Неделино. Все още без ток остава община Баните. Усилено се работи по отстраняване на авариите по електропреносната мрежа – каза директорът на пожарната в Смолян Красимир Шоторов. 

Четвъртък и петък са неучебни дни за учениците на територията на община Смолян. Това стана ясно от заповедта на кмета на община Смолян Николай Мелемов, заради усложнената обстановка във връзка с обявеното бедствено положение.


„Почти гр. Рудозем и Мадан е захранен с ток и прилежащите им села също се захранват поетапно. Въведени са много сили на структурите на EVN, за да може да захранят колкото е възможно повече населени места. Сутринта в 3 ч бяха захранени мрежите за високо напрежение в Мадан и Рудозем и това позволява в момента да се захранват. Също така и в Неделино в момента градът има ел. захранване. 

В момента се правят опити да се достигнат и до най-трудно достъпните места до село Мугла и селата в общините Неделино и Баните. Доставят се храна и лекарства до населените места в общините Баните, Златоград и Неделино. За с. Мугла също са натоварени храна и лекарства. Основно сме отстранявали единични паднали дървета по пътя, за да можем да осигурим проходимостта на пътното платно. До много селища все още няма достъп. Съвместни екипи работят, но множеството паднали дървета затрудняват дейностите, тъй като трябва да се отстранят и после да мине техниката", каза Шоторов 
Кметът на неделинското село Средец съобщи, че 1200 души в района са без хляб пети ден. 
"Няма какво да ядат хората вече. Затруднени сме. В момента съм на върха, търся начин да се свържа с общинското ръководство, да пратят поне хляб, за да раздадем по някой хляб на хората, за да могат да оцелеят”, разказа кметът

Още от категорията

Откриха жив изчезналия младеж от Смилян

Шофьор откри изчезналия Ивелин Узунов от смолянското Смилян. Минчо Качаманов, който превозва безалкохолни напитки, е видял движещ се силует по пътя от село Чокманово към Смилян и разпознал издирвания мъж. Здравословното му състояние е добро. Младият мъж напусна дома си в събота сутринта и от тогава нямаше връзка с него.  След като близките му подали..

публикувано на 29.09.20 в 21:20

Илия Кирчев напуска зам.- кметския пост на Пловдив

Илия Кирчев напуска зам.- кметския пост в Община Пловдив. Утре е последният работен ден на Кирчев, който отговаряше за финансите, здравеопазването, стопанските дейности и екологията в кметския екип на Здравко Димитров.. „Получих много добро предложение за работа и съм в процес на преговори, които ще приключат следващия месец", обясни Илия..

публикувано на 29.09.20 в 16:28

Съдът в Пазарджик глоби мъж за нападение над лекар в Спешното

1800 лева глоба наложи Районният съд в Пазарджик на 35-годишния Стефан Стоянов за нападение над лекар от Спешно отделение в областната болница. Делото се гледа по реда на съкратеното следствие без разпит на свидетели и вещи лица, след като подсъдимият призна вината си.  На 5 февруари 2020 г.  Стоянов е нападнал и причинил лека телесна повреда на..

публикувано на 29.09.20 в 16:07

Трима гимназиални учители в Пловдив са с коронавирус

Трима гимназиални учители от различни училища в Пловдив са с коронавирус.  Учител от Професионалната гимназия по електротехника и електроника  е диагностициран с коронавирус, съобщиха от Областния кризесен щаб. Преподавателят на децата от 9-ти и 10-ти клас е диагностициран вчера, а за последно е бил на работа в петък.  Състоянието му добро, но ще бъде..

публикувано на 29.09.20 в 15:20

Съдът разпитва свидетели и вещи лица по делото срещу д-р Иван Димитров

По общия ред и с разпит на всички свидетели, експерти и вещи лица стартира възобновеният процес срещу д-р Иван Димитров, подсъдим за убийството на крадеца Жоро Джевизов, когото застреля в имота си. До тук се стигна, след като пловдивският Апелативен съд върна делото отначало, заради открити множество процесуални нарушения.  На първа..

публикувано на 29.09.20 в 13:58