Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 селища в Смолянско все още нямат ток

| обновено на 11.03.15 в 13:56

Обстановката в бедстващата Смолянска област постепенно започва да се нормализира.  Бедственото положение ще остане в сила, докато се възстанови електрозахранването в общинските центрове. Около 80 населени места в планиския регион все още са без електрозахранване. Само за четири дни пожарната са се отзовали на 260 сигнала, което 35 – 40 процента от средния брой произшеснтвия на година. Вече възстановено електрозахранването в градовете Мадан, Рудозем и Неделино. Все още без ток остава община Баните. Усилено се работи по отстраняване на авариите по електропреносната мрежа – каза директорът на пожарната в Смолян Красимир Шоторов. 

Четвъртък и петък са неучебни дни за учениците на територията на община Смолян. Това стана ясно от заповедта на кмета на община Смолян Николай Мелемов, заради усложнената обстановка във връзка с обявеното бедствено положение.


„Почти гр. Рудозем и Мадан е захранен с ток и прилежащите им села също се захранват поетапно. Въведени са много сили на структурите на EVN, за да може да захранят колкото е възможно повече населени места. Сутринта в 3 ч бяха захранени мрежите за високо напрежение в Мадан и Рудозем и това позволява в момента да се захранват. Също така и в Неделино в момента градът има ел. захранване. 

В момента се правят опити да се достигнат и до най-трудно достъпните места до село Мугла и селата в общините Неделино и Баните. Доставят се храна и лекарства до населените места в общините Баните, Златоград и Неделино. За с. Мугла също са натоварени храна и лекарства. Основно сме отстранявали единични паднали дървета по пътя, за да можем да осигурим проходимостта на пътното платно. До много селища все още няма достъп. Съвместни екипи работят, но множеството паднали дървета затрудняват дейностите, тъй като трябва да се отстранят и после да мине техниката", каза Шоторов 
Кметът на неделинското село Средец съобщи, че 1200 души в района са без хляб пети ден. 
"Няма какво да ядат хората вече. Затруднени сме. В момента съм на върха, търся начин да се свържа с общинското ръководство, да пратят поне хляб, за да раздадем по някой хляб на хората, за да могат да оцелеят”, разказа кметът



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

3-ма души са обвинени за изнудване в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Двама мъже и жена са заплашвали и изнудвали 46-годишна жена да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване на имотна вреда. прямо един от задържаните е повдигнато и обвинение за..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22

Общинските съветници на Пазарджик отложиха намаляването на заплатите си

Общинските съветници в Пазарджик отложиха намаляването на  месечните си възнаграждения , тъй като преди да бъде гласувано, предложението трябва да бъде подложено на обществено обсъждане.То предвиждаше съветниците да получават 20 процента от заплатата на председателя на местния парламент, а не определените в момента 45 процента. Предложението..

публикувано на 26.04.24 в 10:22

Кметът на Пловдив ще посети реновираната ДГ "Еделвайс"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще присъства в Детска градина „Еделвайс“ в Жилищен район „Тракия“, където бяха изпълнени мерки за енергийна ефективност. След това Костадинов ще посети и обновените детските градини „Десислава“ и „Светлина“. Реновирането на детска градина „Еделвайс“ е на стойност близо 1 млн. и 500 хил. лева., финансирани..

публикувано на 26.04.24 в 08:51

Асеновград представи още 3 спортни обекта за финансиране

Асеновград представи още 3 спортни обекта, за които общината ще кандидатства за финансиране с европейски средства. Ще бъде ремонтиран Градският плувен басейн, който се захранва с минерална вода. Прогнозната инвестиция за това е в размер на 1,5 млн. лева. Вторият проект е за изграждане на закрит плувен басейн в близост до Спортната зала..

публикувано на 26.04.24 в 08:21