Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ в Пловдив поиска две оставки от проф. Борислав Борисов

АБВ Пловдив изрази ясната си подкрепа за Георги Първанов и поиска оставката на зам. председателя на партията и депутат от 16 МИР проф. Борислав Борисов, както и напускането му като народен представител в 43 - то Народно събрание. Това съобщиха от градската структура на  партията в Пловдив. Причината е в подкрепата, която депутатите от АБВ, начело с председателя на парламентарната им група Борислав Борисов, дадоха при гласуването на външния дълг от 16 милиарда лева. 

По думите на Христо Барутчиев - избран за председател на АБВ Пловдив на градската конференция, на която са присъствали 131 делегати от възможни 140 - проф. Борисов е уведомен за решенията на партийната градска структура, но комуникация с него досега липсва. Почетният председател на АБВ Пловдив доц. Георги Паскалев заяви от своя страна, че на проведения национален съвет на партията е изразено ясно становище за неодобрение на начина, по който е приет и гласуван външния дълг от депутатите на партията. „Това доведе до злепоставяне на президента Първанов и до т.н.похарчване на доверието на симпатизанти на АБВ, влияе на идеологическия образ на партията и задава въпроси от ляво или отдясно сме”. 

Искането за оттеглянето на председателя на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов ще се формулира в подписка, която младежката структура на партията в града ще инициира, съобщи Тодор Богданов – шеф на партийната структура в район „Тракия”. „Искаме Георги Първанов да изкара на светло политическите брокери, които направиха скандала с вземането на решението за подкрепа на заема и промяната на позицията в последния момент”, категоричен беше той. Стана ясно още, че за председател на гражданската структура на АБВ в  Пловдив е избран доц. Людмил Луканов от Медицинския университет в града. Кандидатът за кмет на Пловдив на партията на Първанов за предстоящите местни избори пък ще стане ясен след националния конгрес на АБВ на 25 април.

Ген. Валентин Петров - координатор на АБВ за Пловдив и областта се усъмни в легитимността на градското ръководството на партията. Според него, в искана оставка на проф. Борислав Борисов се крие личен мотив от страна на Христо Барутчиев.

"Има легитимни структури на партията и всичко останало е някаква самодейност. В искането за оставка на зам. председателя на АБВ прозира очеваден личен интерес", счита той. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28