Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частица от мощите на Свети Николай Чудотворец в Пловдив

| обновено на 12.03.15 в 17:20
Посрещането на мощите на Свети Николай
Снимка: Радио Пловдив

Пловдив посрещна мощите на Свети Николай Чудотворец. Светинята беше донесена лично от кипърския митрополит Исая, придружен от пловдивския владика Николай. 

Мощите са поставени в митрополитския храм  "Света Марина" за поклонение, което ще продължи до петък вечерта. „Светинята е тук в знак на благодарност към Бога за връщането на манастира „Свети Свети Кирик и Юлита” на Пловдивската митрополия", каза пловдивският владика Николай. В църквата има множество богомолци, които се молят за чудеса пред светинята.

„С огромно духовно вълнение посрещам моя небесен закрилник и покровител, който всякога съпътства моя живот и ме благославя и ми помага в моето отговорно служение. Благодаря на Бога, че ми е дал такъв благодатен застъпник – Свети Николай. Да бди над всички ви, да ви пази от всяко зло и да изпроси от Господа душевно спасение за всички ви. Очаквам благодатна божия закрила за верния божи народ на пловдивската епархия. Очаквам Свети Николай всякога да бди с нас, макар светите мощи да си отидат в Кипър, той ще остане всякога в нашия град с благодатта и молитвите си” – каза при посрещането на светинята дядо Николай.

Попитан дали ще преодолеем бедствията, митрополит Николай каза, че с божията помощ ще преодолеем всичко. „Да се молим непрестанно и за всичко да благодарим на Бога. В нашата немощ Бог ще прояви своето всемогъщество. Вярвайте само!” – призова митрополит Николай.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Предстои "Музикално пътешествие" 2

С камерният концерт "Музикално пътешествие" 2, Сдружение "Изкуство във времето" приключва своя четвърти творчески сезон. Образователният концерт се осъществява с помощта на Община Пловдив и със съдействието на СУ "Христо Г. Данов", в чийто салон за изкуство ще се проведе, на 5 юни (сряда).  "Ще посетим много държави, за да се срещнем със..

обновено на 04.06.24 в 14:21

Свилена Тенева с изложба, вдъхновена от стиймпънка

Галерия „Възраждане“ представя първата по рода си в салона изложба, вдъхновена от стиймпънк културата – „Бъдеще в минало време“. Автор е младата художничка Свилена Тенева, за която тази изложба е дебютна за Пловдив. Свилена Тенева е родена през 1987 г. в град Стара Загора. Завършва Национална Художествена гимназия за изящни изкуства „Цанко..

публикувано на 04.06.24 в 11:54

Соня Йончева сe завръща в Пловдив с операта „Тоска“

Соня Йончева сe завръща в родния Пловдив за концертна гала с операта „Тоска“ от Джакомо Пучини в Античния театър.  На сцената ще и акомпанират оркестърът и хорът на Пловдивската опера, а съпругът на оперната дива Доминго Хиндоян застава на диригентския пулт. „ В Античния театър – това  толкова магично място ще почетем в един и същи ден..

обновено на 04.06.24 в 07:16

Започва фестивалът "Made at the Academy" на АМТИИ

Пет впечатляващи арт събития представя в рамките на четвъртото си издание фестивалът Made at the Academy  на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Началото е на Римския стадион с откриване на изложбата „Академия 6.0 – 60 години Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство..

публикувано на 04.06.24 в 07:15

Нов живот за водните мозаечни фигури пред ДКЦ-V

Приключиха дейностите по реставрация и възстановяване на авторската мозаечна композиция на големия български творец Трифон Неделчев пред ДКЦ-5 в район "Тракия". Мозаечната композиция е във водната площ пред поликлиниката и е изработена през 1980 г.  В процеса на работата Трифон Неделчев възстанови, както над 40- годишните следи на времето, така и..

публикувано на 03.06.24 в 15:25