Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75 селища в смолянска област все още са без ток, пробиха път към Мугла

| обновено на 14.03.15 в 15:27

75 селища в бедстващата Смолянска област осъмнаха осми ден без електрозахранване. На места в региона рано тази сутрин има нови слаби валежи от сняг.

До всички откъснати селища в региона е осъществен достъп с високопроходима техника и са доставени хляб и медикаменти на хората. През цялата нощ продължи работата на екипите по отстраняване на авариите и разширяване на пътища до села в планинския регион. Екип с тежка техника успя да пробие път днес към 10 ч. до село Мугла.

В село Дедево вече има ток, вода, храна, транспорт и проходим път, тоест възстановена е връзката със света. Това съобщи Стефан Папазов, кметът на селото. По думите му, обстановката в населеното място е повече от нормална в сравнение с други бедстващи райони. Агрегат е осигурявал ток за Дедево през последните два дни, тъй като повредите по електропровода са били много големи.
В 14.00 премиерът Бойко Борисов ще се срещне с Областния кризисен щаб в сградата на Областната администрация в Смолян. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Кризисният щаб ще запознае премиера с предприетите действия във връзка с очакваното снеготопене и резултатите от почистването на пътната мрежа в областта. 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и областният управител на Смолян Недялко Славов лично проследиха пробиването на пътя за махала Печинска, община Мадан днес. Повече от 6 дни махалата остана откъснато от града поради огромните преспи тежък сняг. Днес в разчистването на пътя за там беше пренасочена тежкотоварна машина, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От Областното пътно управление съобщиха, че пътищата от републиканската мрежа са почистени и проходими при зимни условия. На проходите Пампорово, Рожен и Печиниско вали слаб сняг. Проходът Превала остава затворен за почистване заради множеството паднали дървета от тежкия сняг в началото на снежното бедствие. Остава затворени за движения пътния участък до Националната астрономическа обсерватория Рожен и пътят Рудозем – Смилян до село Вълчан.

Според специалистите по електрозахранване до 10 дни е вероятно да бъде възстановено и подаването на ток. Вчера екипи на И Ви Ен възстановиха електрозахранването в центровете на селата Баните и Давидково. Днес усилията им са съсредоточени в малките населени места и махалите в родопските общини.

Обявен е жълт за код в четири области на страната – Смолян, Пазарджик, Пловдив и Кърджали заради снежни превалявания.

В по-голямата част от областта вали дъжд, пътните настилки са мокри – съобщиха от Областното пътно управление. Не са постъпвали сигнали за пътни произшествия през изминалата нощ. Възстановено е движението по двете платна на пътя Девин - Кричим.

Проходими при зимни условия са пътищата в Пазарджишко. Пътните настилки са мокри и хлъзгави, в Родопите - заснежени и заледени, почистени и опесъчени. Пътят Белово-Юндола е затворен за движение на МПС, поради почистване на паднали дървета. Пътят Батак-Доспат е затворен за тежкотоварни МПС, леките МПС да се движат задължително с вериги. 

Възстановено е движението в двете ленти по път Пещера - Батак, в района на Пещера, съобщава пресцентъра на Агенция 
"пътна инфраструктура". Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание, поради опасност от падащи 
камъни, призовават от там.

Преливат микроязовири само в района на Първомай и Калояново, но всичко е в рамките на нормалното и те не представляват опасност. Това съобщи областният управител Розалин Петков. По думите му, засега няма опасност от преливане на останалите водни обекти, въпреки покачването на нивата им. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11

В Смолянско арестуваха трима, шофирали пияни и дрогирани

19-годишен младеж от село Старцево в община Златоград е заловен да шофира с рекордно количество алкохол в кръвта. Управляваният от него лек автомобил „Форд“ е спрян за полицейска проверка в нощта на събота срещу неделя близо до Старцево. При направения тест за алкохол дрегерът отчел 2.06 промила. Младежът отказал да даде кръвна проба. На..

публикувано на 15.07.24 в 15:10

Карлово спечели проект за подмяна на уличното осветление

Проектът е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост и  предвижда подмяна на съществуващото улично осветление в Карлово, Калофер, Клисура, Баня и в село Розино с нови 4945 LED лампи. Ще бъде изграден и Контролен център за мониторинг и управление на уличното осветление, като така ще се въведе пълна автоматизация чрез..

публикувано на 15.07.24 в 14:52