Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Омагьосаният" бори обсебването с електронна музика и 3D проекции в Пловдивската опера

Премиера на операта "Омагьосаният" от Божидар Спасов ще се състои тази вечер на сцената на Камерна зала на Драматичен театър - Пловдив. С авангардната постановка Държавна опера – Пловдив предизвиква модерната публика. 

Мадригалната комедия "Омагьосаният" е средоточие на различни мощни артистични сили. Електронна и инструментална музика, игра на светлини и 3D проекции, танци и пеене създават виртуална, но все пак – реалност. Физически театър, в който тялото води действието - летящи, разтягащи се, изчезващи, усукващи се тела, марионетни дуели, здрачни ритуали, фолклорни видения заместват актьорското уподобяване на живота.

В дълбочина „Омагьосаният” се занимава с Обсебването - желанието на човек да притежава нещо или някого на всяка цена, без да си дава сметка за последствията. От друга страна, всеки сам прави избора да бъде обсебен до степен на зомбиране.

Историята на "Омагьосаният", която присъства като линия и в „Доктор Фауст” от Томас Ман, е кратка: Жена омагьосва любимия си да не може да прави секс с други жени. Обзет от съмнения, той посещава публичен дом, където открива, че може да извърши акт само с неговата любима. Мъжът споделя за опасенията си с отец и жената е изгорена на клада като магьосница. 

Операта „Омагьосаният” е със световна премера в Пловдив. Диригент е Драгомир Йосифов, пластиката е на Татяна Соколова, мултимедийната сценография е на Валентина Бонева. В ролите ще видими Вера Гиргинова, Димитър Залиев, Пламен Кумпиков, Валерия Мирчева. Балетът на Пловдивска опера също активно участва в действието.

Първоначалният вариант на операта е от 1975 г., когато композиторът Божидар Спасов е студент в Московската консерватория. „Омагьосаният” е предназначена за дипломна работа на 26-годишния музикант. Изпълнението й в Малый зал на Московската кондерватория остава един от големите скандали в историята на това престижно учебно заведение. Драстичната режисура на Евгений Харитонов – една от светлите фигури на московския художествен ъндърграунд по това време, необичайната за академични уши музика, цялата атмосфера на свежест и необичайност довеждат до решението младият български композитор да се дипломира година по-късно по друг начин. 

След 1990 г. Божидар Спасов  живее и работи в Германия. В момента е доцент по оркестрация и теория във Висшето училище за музика и сценични изкуства в Есен. Сътрудник е на Центъра за изкуство и медии (ZKM) в Карлсруе, където създава множество мултимедийни творби. В някои от по-ранните му  композиции варира и шопски фолклор, в други е интересен ироничният момент, разработен върху мита за деветте музи и Европа, притчата за ритъм и време, противопоставен на западноевропейската тенденция. Нов момент в творчеството му в Германия е електронната музика. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31