Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят Асеновград - Смолян ще е затворен поне до вторник, съобщи министър Лиляна Павлова

Най-малко за 48 часа ще бъде затворен пътят Асеновград-Смолян, който е блокиран от голямо скално свлачище, активизирало се тази нощ на километър и половина от разклона за село Югово. Над 4 000 тона е скалната маса, блокирала и двете пътни платна. 

Опасните камъни ще бъдат взривявани - съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която пое лично координацията по разчистване на огромното свлачище. Тя увери, че е създадена нужната организация, полицията спира движението по опасния път и пренасочва пътуващите по безопасните обходни трасета. 

Обходните маршрути са Смолян-Кричим-Девин или Смолян-Кърджали-Пловдив. В разчистването на огромното свлачище ще се включи специализирана техника, която работи на АМ „Марица". Ще бъде предоставена и специална фадрома с чук, която да разбива скалите и да бъдат извозвани. 

Сформиран е екип от професионалисти и алпинисти, които утре ще ще започнат обрушване на скалните парчета със специални хидравлични възглавници и крикове. 

По думите на министър Лиляна Павлова, обрушването на огромните и опасни скали и взривяването на камъните ще продължи най – малко 48 часа. Работата е изключително рискова, тъй като скалите могат да паднат върху техниката, докато работи. „Не може да застрашаваме живота на работниците. Заради това няма да работим по самото разчистване", каза още Лиляна Павлова. 

Същевременно, в Пловдив премиерът Бойко Борисов увери, че е възможно късно след обяд да бъде пуснат пътят Асеновград – Смолян. Борисов подчерта,  че  скалите,  които са се срутили са 3 хиляди тона. На мястото са изпратени булдозери, които и в момента работят. 

Снимка

По думите на Борисов другият голям проблем в момента е със скъсания  магистрален  водопровод на Кърджали. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще координира действията по отстраняването на аварията там, а ситуацията в Пазарджишко, където подпочвени води наводниха много имоти следят министрите  Евелина Василена и  Десислава Танева, каза още премиерът.

От Агенция "Пътна инфраструткура" съобщават, че пътят Пещера-Батак е отворен за движение и в двете посоки. Остава ограничението товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:43

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24