Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един от откривателите на СПИН-а проф. Жан-Клод Шерман идва в МУ в Пловдив

Световноизвестният френски вирусолог проф. Жан-Клод Шерман, който е един от тримата откриватели на  вируса на СПИН, ще изнесе лекционен курс пред студенти и преподаватели в Медицинския университет в Пловдив. 

Срещата е част от проявите по повод Международния ден на франкофонията 20 март. 

Учебното заведение го отбелязва с изложба на старинни френски медицински издания от библиотечния фонд на университета, както и обявяване на конкурс за превод на художествен текст от френски на български език. 

В Медицинския университет - Пловдив, който тази година чества своя 70-годишен юбилей, френски език се преподава още от далечната 1945 година.  Днес той се изучава като чужд език за медицински и академични цели от  българските студенти и е атрактивен избор за чужд език от многобройните чуждестранни  студенти от англоезичните специалности.  Университетът членува в Агенцията на франкофонските университети (AUF), обединяваща  близо 800 висши училища и академични институции от петте континента. 

20 март се отбелязва като международен ден на франкофонията в над осемдесет държави по света. Според  данни от Международната организация на франкофонията, в която България членува от 1991 година,  през 2014 година 274 милиона души говорят  френски като майчин или официален език, а над 870 милиона го изучават или ползват като чужд език за ежедневни или  професионални цели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Марково ще се проведе общоселско събрание заради безводието

В Марково тази вечер ще се проведе общоселско събрание, на което да се обсъди проблема с недостига на вода и предлагания от ВиК режим за ползване. Като причина за безводието от водното дружество изтъкват засушаването, намаления дебит и повишеното потребление, както и това, че питейна вода се ползва за пълнене на басейни и поливане на градини...

публикувано на 15.07.24 в 10:46

4-ти ден продължава борбата срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещи огнища и очакваните високи температури обаче на място остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са били разположени няколко екипа на пожарната,..

обновено на 15.07.24 в 08:43

Пловдив събира на форум учители в чужбина

Пловдив е домакин на двудневен семинар за учители от българските училища в чужбина. Днес и утре в къща музей „Христо Г. Данов“, Стария град ще се проведе семинар на темата „Учителят зад граница между „Възрожденските“ предизвикателства и методическите решения“. Форумът се организира от екипа на Пловдивския университет „Паисий..

публикувано на 15.07.24 в 08:32

Министър Запрянов ще открие новата полоса в Граф Игнатиево

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще открие официално новата полоса за излитане и кацане в Трета авиационна база в село Граф Игнатиево. Той ще връчи Акт 16 на командира на авиобазата бригаден генерал Николай Русев. В рамките на церемонията ще се извърши пребазиране на самолети МиГ-29 от летище Пловдив, с което се подновява..

публикувано на 15.07.24 в 08:27

Следят с дронове пожарите в Средна гора

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27