Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темите от Пловдив в печатен формат от 20 март

С тревожно заглавие отквира днешният си брой „Марица”, поставяйки го под уточнението: „Заради неразбории между институциите” - „Фекалиите на Стамболийски тръгват към Марица”. Цитиран е кметът на Стамболийски Иван Атанасов, който е категоричен, че в края на март новата пречиствателна станция в Стамболийски ще спре, ако дотогава ВиК не поеме експлоатацията й. Атанасов е разплатил ултимативни писма до областния управител на Пловдив и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Спре ли съоръжението, пораженията върху околната среда може да бъдат катастрофални, тъй като фекалните води ще се изливат в Марица – обяснява кметът на Стамболийски и допълва, че няма да носи отговорността за това. Иван Атанасов се позовава на Закона за водите, който регламентира, че подобни съоръжения са поддържат и експлоатират от ВиК оператора, а не от общината. Цялата документация е предадена на ВиК, пречиствателната станция е пусната в действие с разрешение от 15 януари, но заради неуредени отношения между водния оператор и МРРБ се бави фактическото приемане на експлоатацията – обяснява още пред вестника кметът на Стамболийски.

Под рубриката „Парите идват” „Марица” съобщава, че Пловдив ще получи 20 милиона лева от държавата за подготовката и провеждането на мероприятията по време на Европейска столица на културата през 2019 година. Проектът на постановлението на Министерския съвет е бил изпратен вчера сутринта до кмета Иван Тотев. Пред всекидневника той съобщава, че от 20-те милиона още тази година на общината ще бъдат преведени един и половина милиона лева. Средствата са разпределени по години, а най – много – около 6 милиона лева, са предвидени за 2019-та. Тогава Пловдив ще има на разположение и 3 милиона лева, осигурени като премия от Европейската комисия. „Марица” пише още, че как ще се разходва държавната субсидия ще реши Управителният съвет на фондация „Пловдив 2019”, но в проекта на министерското постановление е записано, че тя се дава за проекти, посочени в апликационната форма, с която общината е спечелила титлата.

„Зоопаркът тръгва след съдебната сага” – четем още в днешния единствен пловдивски всекидневник. Той съобщава, че Общинският съвет на Пловдив е зал „зелена улица” за строителството на зоологическата градина, гласувайки изменение на Общия устройствен план в района на спортния комплекс „Отдих и куртура”. Обектът е на стойност 4,5 милиона лева и ще е на площ от 40 декара. До 10 – 15 дни ще бъде взето строителното разрешение, за да може през септември да се говори за Акт 16 – обяснява кметът Иван Тотев. „Марица” припомня, че строителството на новата пловдивска  зоологическа градина тръгва след като Административният съд е отхвърлил жалбата на неправителствената организация „Граждански контрол – защита на животните” и е разрешил на общината предварителното изпълнение.

И едно любопитно заглавие в петъчния брой на пловдивския всекидневник:

„Мумията ни се опъна” – информира „Марица”, обяснявайки, че Пловдив се е разминал с ценна пратка от Лувъра. Мумията оттам няма да е част от изложбата „Египетско изкуство”, която ще гостува на Археологическия музей в Пловдив това лято. Ценният експонат не може да пътува, защото е изложен на риск от разрушаване по време на транспортирането му – обясняват специалистите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51