Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Жан-Клод Шерман: Ваксина срещу СПИН е възможна

Професор Жан-Клод Шерман, един от тримата откриватели на вируса на СПИН, е гост на Медицинския университет в Пловдив. Един от най-бележитите вирусолози в света  изнесе  цикъл от лекции пред студенти и преподаватели по медицина и фармация, и разказа за откритието си.

 Ученият сподели,  че повече от  30 години след изолирането  на вируса, е все още много трудно да се отговори на въпроса - кога ще бъде  открита ваксина срещу СПИН.  

Всъщност светът научи за синдрома на придобитата имунна недостатъчност през далечната 1981 година, а първите данни за СПИН бяха изнесени в доклад на Центъра за контрол и профилактика на инфекциозните заболявания на САЩ. Болестта бе наречена Синдром на придобитата имунна недостатъчност или СПИН през 1982 г. Установено бе, че тя се предава по полов път, но и по кръвен, чрез майчиното мляко и чрез вагинални секрети. 

През 1983-1984 г. проф. Люк Монтание, Франсоаз Баре-Синуси и Жан Клод Шерман от Института "Пастьор" изолираха вируса на СПИН. 

Година по-късно в САЩ проф. Робърт Гало обявява, че е изолирал вирус, който се оказва същият. Започва френско-американски спор за авторството на откритието, който завършва през 1987 г и французите са признати за откриватели. 

Въпреки това и въпреки, че откритието е направено в личната лаборатория на професор  Шерман, той не е сред удостоените с Нобелова награда. Самият учен, споделя че е разочарован, но неговото признание е благодарността на стоциите болни, които продължава да лекува. По думите му през всичките тези години и въпреки неуспешните опити да бъде открита ефикасна ваксина лечението на заразените със  СПИН се е подобрило и в момента дава положителни резултати. Вирусът обаче е станал прекалено резистентен, непрекъснато се видоизменя и това прави изключително трудна работата на учените, твърди френският изследовател. Той е категоричен, че ще продължи с изследванията си, защото е убеден, че откриването на ваксина е възможно.

През 1885 година точно Франция разрешава пускането в продажба  и на първия тест за СПИН. От тогава до сега се търси  ваксина и адекватно лечение за носителите на ХИВ и болните  от СПИН. В света заразените са  вече  40 милиона, съобщи професорът. Професор Жан-Клод Шерман е удостоен с ордена на почетния легион на Френската република за своите открития. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12