Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убиецът на детето в куфара е роднина психопат

Д-р Веселин Герев, психиатър с диагноза за това кой е убиецът  на 5 годишно момченце. 

Тялото на детето беше намерено на 20 март в района на село Пасарел в затворен куфар. Какво могат да помогнат психиатрите  за разкриване на извършителя на тежкото криминалното деяние, питаме и за профайлърите, които работят по случая за мистериозно убийство, което остава загадка.

И към една от темите, свързани със злобата на деня, що касае едно убийство, което остава неразкрито – на момченце, което е петгодишно с ръст 112 см. Интерпол и Европол ще помагат при установяването на самоличността на момченцето, намерено убито в куфар на брега на язовир „Пасарел”. Изготвеният от МВР профил ще бъде изпратен до полицейските организации, които ще разпространят по държавите-членки това съответно описание на детето. Сега към тази тема, свързана с жестокостта в обществото и за предполагаемия извършител ще разговаряме с психиатър д-р Веселин Герев.

Да започнем може би с основния въпрос откъде идва засилената агресия в обществото в последния един месец – грабежи, побои, сега и смъртен случай на дете?

Веселин Герев: Агресията по принцип не се трупа от вчера до днес. Това е енергия, която е натрупана в нашето общество в последните 10 – 15 г. и тя постоянно ескалира поради факта, че икономическата криза се засилва, натискът върху хората от гледище на тяхното финансово състояние, социалния им живот става все по-голям. И много хора са притиснати от факта, че не могат да покриват ежедневните си задължения, че не могат да обгрижват себе си и хората около тях и това ги вкарва в една спирала на напрежението, която постоянно ескалира. Зимните месеци обикновено са месеците на най-голямото напрежение. Това е не само поради факта, че хората дължат по-големи суми за отопление, ток и т. н. А това е и поради факта, че нямаме достатъчно слънце, което се грижи за спокойствието на нашата психика. Това прави хората доста по-изнервени, доста по-мрачни, доста по-агресивни от нормалната им същност, от нормалния им характер. Затова и по принцип месеците февруари, март и април докато дойде пролетта са месеци на малко по-изразена агресия.

Р. П.: Д-р Герев, моля да ни кажете, да скицирате имате ли вече ваша версия за умъртвеното дете, което бе намерено в куфар в реката до язовир „Пасарел”. Според вас кой може да е извършителят на това зверство?

В. Г.: Според мен това е един много тежък акт на психопатия. Тук не става въпрос на психично болен човек. Тук става въпрос за един човек агресивен, човек с импулсивни прояви и най-вероятно, най-вероятно близък човек на това дете, защото то не е обявено за издирване при нас поне. Доколкото аз така разбрах фактите от полицията то не е обявена за издирване, значи то е близко дете на тези хора, които са го извършили, може да е извършено по невнимание, може да е извършено от други деца. Ако семейството има повече деца и те са оставени те да се гледат сами, безнадзорно, но най-вероятно извършителят е по-възрастен човек. Самият факт, че то, казано цинично, е опаковано, че е преместено до там, че е изхвърлено, целта на всичко това е да бъдат заметени следите и то да бъде открито възможно по-късно, когато няма да има вече по външни белези да бъде разпознато. Но така или иначе аз поддържам версията, че това е един агресивен психопат, който е извършил това тежко деяние.

Р. П.: А как да се търси, в коя система – в семейството или пък близък на семейството, българче ли е, какво говорят следите, този толкова скъп куфар, в който е намерено детето?

В. Г.: Имайте предвид, че тези куфари се изхвърлят по боклуците. Това може да е и куфар, краден отнякъде. Тъй че много е трудно да се разбере по куфара кое е детето, пък и аз не съм следовател.

Р. П.: Да, ще оставим това на профайлърите да го уточняват, защото е много трудно.

В. Г.: Но самият профил на човека е най-вероятно на човек близък познат, роднина, защото от него трябва да тръгне инициативата детето да бъде обявено за издирване, а то не е обявено за издирване. И от друга страна куфарът  може да е намерен по боклуците, открадна отнякъде и т. н. Тъй че кърпата, която е намерена вътре най-малко може да даде някакви доказателства. Единствено ДНК експертиза, но единствено може да се предполага и случайно да бъде открит този човек.

Р. П.: Много искам да ви попитам дали вярвате в тази версия, която разпространиха криминалистите, че наистина извършителя може да се търси като роднина на момченцето.

В. Г.: Поне за мен това звучи логично, защото ако това е чуждо дете, намерено случайно, по някакъв начин умъртвено, близките просто щяха да подадат сигнал и то да бъде обявено за общодържавно издирване. То не е обявено за издирване, което означава, че тези, от които зависи това да бъде направено просто не са го направили и това донякъде се връзва с логиката, че те са извършителите.

...............




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49