Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците ни масово оглупяха, сега ще ядем попара за няколко милиарда лева

| обновено на 26.03.15 в 12:12

Появи се една компания с името „Ел ай си 33” и един собственик Пиер Луврие и купи 44 % от „Виваком”, 91 % от Завода за боеприпаси „Дунарит”, още толкова от Завода за ремонт и авиотехника „Авионамс”, също купи два мултиплекса оператора, също и "Фърст джиджитъл", както и "Гарб", която мери зрителския интерес към телевизиите и всичко това го купи за едно евро от активите на КТБ. 

Какво се случва, кой е този човек, кои са неговите съдружници, наднича ли Кремъл иззад идеята за тази сделка? Какво могат да направят българските регулаторни органи, държавата въобще? Какво да очакваме от тези нови обрати и развития по една от най-коментираните в последната година и половина теми в България, свързана с много милиарди левове? Дебат вече започна с множество мнения и подозрения. Добавяме към чутото до тук мнение сега коментарен анализ на Муравей Радев – ексфинансов министър, гост в нашето предаване тази сутрин.

Коя е тази компания и какво стои зад тази огласена сделка макар и не финализирана каквато е уговорката след иначе пресконференцията, която преобърна с нова тема и по нова схема говоренето?

Муравей Радев: Майстори, едни нови поредни майстори, аз бих ги нарекъл акули, но за да стигнем до акулите да видим защо се подкваси морето така, че някои акули да се чувстват или хищници, други да се чувстват в свои води. Според мен ние навлизаме в последната фаза на сагата КТБ – аз я наричам голямата разпродажба. Защо? Защото предстои да се отворят сергиите сега и останалите активи на КТБ да се разпродадат на половин цена. След като миналата година държавните ни мъже, лятото -  някъде по това време, масово оглупяха, без никакво извинение го казвам, масово оглупяха и активно съдействаха на централната банка да фалира КТБ. Сега ще си сърбаме попарата. Каква е тя тази попара? 3 милиарда и 600 милиона пряка загуба на данъкоплатците, пари, които отидоха да покрият гарантираните влогове в КТБ, над тях 2 милиарда потънаха пари на предприятия и общини и на физически лица и удар – пряк и косвен, върху българската икономика. Те това беше попарата.

Сега на вашия въпрос – за акулите. Зад тези акули може би стои самият Цветан Василев или някои руски олигархични интереси, или, което е най-вероятно, комбинация от тези две неща. Тези акули искат да грабнат някои апетитни парчета от баницата още преди да се отворят сергиите, за които преди малко споменах, за масова разпродажба, изпреварвайки конкуренцията и плащайки още по-малко и от половината цена. Вие питате Пиер Луврие – каквото и да значи това той купува 6 изключително апетитни парчета от империята на Цветан Василев.

Р. П.: Някои от наблюдателите акцентираха, че друго ако не, станало е кристално и финансово ясно, че тези лица са свързани, нещо, което се отричаше във времето на разцвет на тази банка и бизнеса на Василев.

М. Р.: Много неща ще станат ясни тепърва. Сега сме още в началото на разплитането на този възел – изгнил, миризлив възел. Това е само едно от проявленията, но то е много важно, защото то ще разкрие схемата, по която са концентрирани капиталите и активите в тази банка. Ето ги появяват се на светло тези сътрудници, които до вчера бяха негови десни ръце – на Цветан Василев. Всичките тези имена, които ги има по един или по друг начин са свързани както с Цветан Василев, така и с руската олигархия.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55