Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лъжуняк” е на 1 април

На 1 април отбелязваме Деня на хумора, шегата и лъжата. Празникът е международен, а в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед на самия ден.

Има различни версии за произхода на този празник. Няколко са и версиите защо този ден е 1 април. Едни приписват зараждането на празника на Древен Рим, където в средата на февруари празнували Празника на глупците. Според друга версия, дължим този празник на неаполитанския крал Монтерей, комуто поднесли риба по случай спирането на земетресението. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шеги и лъжи на 1 април.

У нас на много места месец април се нарича Лъжитрав или Лъжуняк. Още от най-стари времена по нашите земи народните названия на този месец са свързани с „лъжовността“ на времето – през април растенията понякога са излъгани да разцъфтят от хубавото време, което обаче още не е трайно и когато изведнъж отново застудее, ‘излъганите’ треви и дръвчета загиват.

1 април – Денят на шегата и на лъжата е на особена почит в столицата на хумора – Габрово. На тази дата през 1972 г. в Габрово се създава Домът на хумора и сатирата – своеобразната "визитна картичка" на града. 

43-та година от създаването си Домът ще отбележи с Ден на отворените врати, детско матине и откриване на изложби. Всички празнични прояви в първоаприлската програма, в която по традиция са предвидени изяви за всички възрасти, ще бъдат безплатни за габровци и гостите на града.

Големият писател Марк Твен пък е написал: «Първи април е денят, в който си спомняме какво представляваме през останалите 364 дни от годината…» 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Държавата бави инвестиция за 100 млн. лв. край Пловдив

Депутатът от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев призова служебния премиер Димитър Главчев да съдейства за реализацията на крупна инвестиция край Пловдив, като помогне да се отстранят административните пречки.  „Да помогнем за изграждането на нов модерен завод за над 100 милиона лева, който ще създаде стотици работни места в Пловдив и региона - това е една от..

публикувано на 15.07.24 в 13:33

Блъснаха момче с тротинетка в Пазарджик

14-годишно момче с електрическа тротинетка е пострадало сериозно в Пазарджик, след като 47-годишна шофьорка го е блъснала с лекия си автомобил „Хонда“.   Заедно с него на тротинетката се е возило и непълнолетно момиче.  От удара е пострадало момчето, което е транспортирано и настанено в МБАЛ-Пазарджик с няколко фрактури в областта на лицето,..

публикувано на 15.07.24 в 13:31

Министър Запрянов откри новата писта в авиобаза "Граф Игнатиево"

С официална церемония в авиобаза "Граф Игнатиево" беше открита новата полоса. Ремонтът беше нужен заради очакваните догодина нови изтребители Ф-16.  "Още 4 от общо 49 проекта за реконструкция на авиобаза "Граф Игнатиево" са от основна важност за приемането на изтребителите Ф-16 и имаме уверение, че до края на годината те ще бъдат завършени", каза..

обновено на 15.07.24 в 12:30

Лекари се борят за живота на катастрофирал моторист

Младежът се е блъснал в указателни табели за ремонт на моста на река Марица на бул. Васил Априлов. Алкохолната проба на 26- годишния мъж е отрицателна. Млад шофьор също е ранен, след като в село Бегово автомобилът му навлязъл в лентата за насрещно движение и след това се блъснал в ограда. 20- годишният младеж е с отрицателна алкохолна проба, но с..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Решават на общинска сесия за паркинга на "Пълмед"

Предложението на районния кмет на „Западен“ Тони Стойчева за прекратяване на договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“, влиза в дневния ред на сесията на Общинския съвет.  С него се предлага да се задължи кмета на Пловдив Костадин Димитров да прекрати договора за наем от 6 ноември 2023 година,..

публикувано на 15.07.24 в 12:17