Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството одобри 20-те милиона за "Пловдив 2019" и даде още 4 за новия зоопарк

| обновено на 01.04.15 в 16:28
Фотоколаж: Силвия Петрова

Държавата ще финансира цялото строителство за новия пловдивски Зоокът за 4 милиона лева, реши на заседанието си Министерският съвет. Така със средствата, заделени за реконструкцията на зоологическата градина, затворена от години, Община Пловдив ще може да финансира други обекти. 

Кабинетът потвърди окончателно и финансовия си ангажимент към Пловдив като бъдеща Европейска столица на културата. Със свое решение от днес Министерският съвет одобри многогодишната програма заподкрепа на избрания български град, която е на обща стойност 20 милиона лева за предстоящите няколко години. 

Средствата за изпълнение на програмата ще се осигуряват в рамките на одобрената средносрочна бюджетна прогноза за съответния период и съгласно гласувания държавен бюджет за съответната година, посочват от правителството. Припомням, в документите, с които Пловдив кандидатства за титлата, е включен финансов разчет по години на средствата, които ще са необходими за подготовката и провеждането на културната програма, изграждането на нова или обновяването на съществуващата културна инфраструктура, подобряване на градската среда и популяризация на инициативата. 

През тази година е предвидено Пловдив да получи от държавата около 1 милион и половина лева. С част от тази субсидия се очаква да бъде обявен международен конкурс за проектиране на чисто нова Градска художествена галерия на мястото на зданието на улица „Гладстон”, обяви наскоро кметът Иван Тотев. 

Припомням, в навечерието на самата 2019-а Пловдив ще получи от Европейската комисия и награда в размер на още около 3 милиона лева, която се присъжда по процедура на избраната културна столица. Община Пловдив също ще заделя през годините все повече средства в градския бюджет за култура. 

През месец май се очаква Европейският съвет официално да посочи Пловдив като Европейска столица на културата през 2019-а.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34