Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички действия на БНБ бяха насочени към фалирането на КТБ

edvin_sugarev
Снимка: БГНЕС

За финансовите пирамиди с политико-олигархическа окраска, за възобновения с нова сила казус около възхода и фалита на КТБ и отговорите на въпросите, породени от т. н. публична активност през последните няколко дни на банкера Цветан Василев, гост в следващите минути на „Точно днес” е ексдепутатът, писател и общественик Едвин Сугарев.

В изявление на личния си сайт Цветан Василев казва: „След моето откровено интервю за "Гласове" много хора си изпуснаха нервите.” Как мислите, г-н Сугарев, кой трябваше да се стресне  или кой се стресна от активността на банкера в последните дни?

Едвин Сугарев: Аз не знам дали са се стреснали благодарение на неговото интервю или благодарение на казаното в него, че е разказал някои неща и ги оставил на места, до които трудно може да се достигне. Действително тази банка е свързана с властта, тя е част от олигархичния модел „Кой?”  и от тази гледна точка Цветан Василев вероятно е много компетентен за задкулисието на българската политика и за този модел, който управляваше България по време на сламения кабинет на Орешарски.

Р. П.: Мнението, че проблема с КТБ произтече от конфликт – той е икономически между Делан Пеевски и Цветан Василев, се наложи отдавна в общественото пространство, министър-председателят Бойко Борисов обаче точно  пак по повод на това интервю на банкера Цветан Василев заяви, че виновни за това, което се случи с КТБ са сегашния депутат от ДПС и бивш финансов министър Тодор Чобанов, както и предишния министър-председател Пламен Орешарски. Как мислите, къде трябва да търсим режисурата и осигуряването на, ако мога така да се изразя на музикалния съпровод на този финансов водевил?

Е. С.: Вижте, какво става в КТБ беше много добре известно още 2012 – 2013 г., когато се правеха много подробни разследвания във в. „Капитал” например и в други медии – знаеше се как се дават кредити, знаеше се за свързаните фирми, всичко това беше много добре известно. Това не породи никаква реакция от страна на никаква държавна институция – нито от БНБ, нито от прокуратурата, нито от Комитета за финансов надзор и прочие такива неща. И явно, в момента, в който Делян Пеевски е бил заедно с Цветан Василев и заедно са осигурявали медийния комфорт на държавата срещу така приоритетни позиции в някои сделки никой не е имал нищо против. В момента, в който те застанаха един срещу друг обаче много характерно е това, че всички държавни институции, и това за мене е най-странното – всички без изключение, се оказаха на страната на Делян Пеевски срещу Цветан Василев.

Тази банка, аз твърдя съвсем отговорно, и тъй като се занимавам с разследване върху КТБ в момента и смятам да го докажа, тази банка не е фалирала по естествен път. Става дума за изкуствено предизвикан фалит с помощта на български институции като прокуратурата и  като Българска народна банка.

Р. П.: Т. е. може да се докаже според вас, че водената политика към унищожаване на банката е съзнателна?

Е. С.: Абсолютно може да се докаже и то си личи от пръв поглед общо взето. Аз ще ви дам един съвсем конкретен пример – в официалната интернет страница на КТБ се пазят два консолидирани отчета за състоянието на банката за 2014 г. Първият от тях е от 30 юни – правен е 10 дни след като банката е поставена под особен надзор, всички банкови операции са спрени и банката се управлява от квестори, които впрочем са и подписали този доклад, според него общата оценка на активите възлиза на близо 7 милиарда лева, а според втория консолидиран и одобрен от БНБ отчет от 30 септември 2014 г. активите внезапно са се свили на 2 милиарда и 368 милиона лева, а пасивите са станали над 6 милиарда. Салдото между активите и пасивите показва, че банката е излязла на червено с над 4 милиарда лева и точно тази сума беше сервирана на нейните вложители.

Сега остава да си зададем един основен въпрос какво по-точно се е случило с банката между 30 юни и 30 септември? Отговорът е много прост – нищо! Тя не работи в този период. Това, което е случило е един одит, който изобщо не е свързан с ангажимента да се направи счетоводен отчет на банката и няма въобще подобен ангажимент от страна на „Делойт” – България, които обаче прилагат една нова методология при оценяване на активите на банката, по-скоро при тяхната преоценка, при тяхното обезценяване, която не е прилагана спрямо нито една банка в България, според мен спрямо нито една банка в Европа. По този начин чрез тази обезценка се появява тази финансова дупка от 4 милиарда и 200 милиона. Никакви пари, не става дума за това, че са изнесени, разпратени или нещо подобно, просто кредитите на банката са обезценени.

................

Цялото интервю с Едвин Сугарев чуйте в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35