Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До утре вечер разчистват новото свлачище под Асеновата крепост?

| обновено на 02.04.15 в 15:38

Спешно се разчиства свлачището точно под Асеновата крепост на главния път Пловдив - Смолян, което тази нощ се е активизирало отново. Пътят е затворен, обходният маршрут от Пловдив за Смолян е през Кричим - Девин.

Верижна техника ще работи за изграждането на междинна площадка на ската, която да ограничи свличането на земната маса, тъй като има много подпочвени води и непрекъснато има пропадания.
 

Очаква се до края на деня движението да започне да се пропуска контролирано – съобщи Лазар Лазаров – директорът на Пътна инфраструктура. В момента се пропускат единствено абсолютно спешни случаи, линейки и пожарни коли. "Правим всичко възможно и се надявам до утре вечер пътят да бъде отворен", увери Лазаров.

Снимка

Проблемът е много голям, общата засегната площ е 2 хиляди декара –уточни Лазар Лазаров като подчерта, че има свличания и по пътя за Лясково и Добралък.

Необходим е съвместен проект между АПИ и община Асеновград, за да бъде решен проблема основно. В участъка над Асеновата крепост за Лясково е засегната и електропреносната мрежа, вероятно става въпрос за 20 киловолта, а един от електрическите стълбове е на метри от свлечена земна маса – съобщи Лазар Лазаров и допълни, че за ситуацията е уведомено и дружество EVN. 

Надяваме се до края на утрешния ден пътят да бъде окончателно разчистен – заяви още Лазар Лазаров. 

Свлачището, което затвори пътя от Асеновград за Смолян създава проблеми за работещите в района. Те не могат да използват обходния маршрут през Кричим и Девин , тъй като пътуването им се удължава много. 12 деца от Нареченски бани, които учат в Асеновград днес не са могли да се придвижат до училище, каза кметът Димитър Бакалски.

След огромното свличане на скална маса преди седмици, Нареченски бани отново е едно от - сериозно засегнатите населени места. Бакалски подчерта, че тази сутрин лекарите и медицинските сестри , които работят в двете болници и в част от санаториумите и които се придвижват от Пловдив и Асеновград, не са могли да дойдат на работа. Има дежурни екипи пациентите няма да пострадат от това , но се надяваме до вечерта проблемът да бъде решен, добави Димитър Бакалски.

Снимка

Много са хората от района, които днес не са на работните си места, както и тези които изпитват затруднения в работата си, заради прекъснатите доставки, каза от своя страна и кметът на Асеновград Емил Караиванов. По думите му общината е готова да съдейства с каквото може на аварийните екипи на агенция "Пътна инфраструктура". 

Автобусите а Смолян , които тръгват от Автогара Родопи в Пловдив се движат по график. Те използват обходния маршрут през Кричим, Девин и Пампорово. Пътуването се удължава с около час.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

РИОСВ иска засилване на мерките за безопасност заради жегите

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив Ивайло Йотков изпрати писмени предписания за засилване на мерките за безопасност до всички оператори на предприятия, класифицирани с риск от възникване на пожари или аварии.   Този тип обекти в Пловдивска област са 16 на брой, като тяхната дейност е свързана със съхранение и..

публикувано на 14.08.24 в 16:05

Планински спасители събират пари за специализиран бус

Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ започва кампания за набиране на средства за купуването и оборудването на специализиран спасителен бус. Акцията е в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Дарителската кампания е под мотото „Спасителен автомобил“ и цели събирането на 50 000 лв. С тях ще бъде купен..

публикувано на 14.08.24 в 16:03

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 15:58

Кметове от пловдивска област се обявиха срещу новата наредба за такса смет

Кметовете от Пловдивска област настояват да се отложи или отмени новата наредба за изчисляване на такса битови отпадъци. Според тях наредбата в настоящия й вариант е неприложима, а основната тежест ще падне върху гражданите. Това стана ясно на среща при областния управител по инициатива на местната власт, посветена на проблемите около въвеждането..

обновено на 14.08.24 в 15:58

Измамници отнеха три апартамента от пловдивчанин

Четирима мъже и жена са измамили 57-годишен пловдивчанин да прехвърли трите си апартамента в Пловдивския квартал „Кючук Париж“ на други хора, като системно го напивали. Районната прокуратура повдигна обвинения срещу петимата, единият от които е бил помагач за измамата, в резултат на която на жертвата са нанесени крупни финансови щети,  на пазарната..

обновено на 14.08.24 в 15:58