Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на икономистите нарисува апокалиптична картина за Пловдив

Икономиката на Пловдив се развива контрастно и с незадоволителни темпове – това е един от изводите от последния анализ на финансово-икономическата ситуация в региона, представен от председателя на Съюза на икономистите в България професор Кръстьо Петков. 

Групата експерти, ръководена от бившия синдикалист, е набелязала 3 основни риска пред развитието на Пловдив, свързани с евентуална свръхзадлъжнялост на общината, опасност от отблъскване на инвеститори и слаба ефективност на администрацията. 

През настоящата година почти 2/3 от собствените приходи на пловдивската община ще отидат за погасяване на теглени заеми, са пресметнали икономистите. За сравнение преди 3 години този дял е бил 46%. През това време Варна е стопила процентите от 63 на 38, посочи Кръстю Петков. 

По думите му другата основна потенциална заплаха пред Пловдив е раздутата администрация. По данни на Съюза на икономистите доходите на почти 10 000 души в Пловдив идват от общинския бюджет, а ефективността на служителите би била най-оптимална, ако броят им е с ¼ по-малък. Близо половината от местните приходи на общината пък отиват за заплати на чиновниците. 

Рискът от отблъскване на инвеститори е на дневен ред за цялата страна и се поражда от неефективното правосъдие, корупцията и бюрокрацията, смятат Петков и колегите му. Конкретно за Пловдив към факторите се прибавя парадоксален недостиг на кадри на фона на многото висши училища в града. Според различни източници в региона има недостиг на около 5000 души, завършили инженерно-технически специалности.

 През последните години за Пловдив растат едновременно и коефициентът на заетостта, и на безработицата, с изключение на 2014-а, когато хората без работа слабо намаляват. Икономистите обясняват явлението със застаряването на населението и ръста в броя на хората в нетрудоспособна възраст. Наблюдава се и трудова емиграция от областния град към съседните общини, където са съсредоточени индустриалните зони. 

Като варианти за предотвратяване на потенциалните проблеми от Съюза на икономистите препоръчаха анализ на динамиката и структурата на общинския бюджет в годините на глобалната криза, както и създаване на икономически експертен съвет към Община Пловдив. 

Според Кръстьо Петков градът трябва да попадне с проекти за милиарди евро в плана „Юнкер” на ЕК, от който на България се полагат около 30 милиарда евро. Петков смята, че българският град, с който Пловдив е най-удачно да се сравнява като икономическо развитие и постигнато качество на живота е Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Задържаха 17-годишен ученик, помагал за телефонна измама

Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 17-годишен младеж, помагал в телефонна измама. Той е обвинен, че е помагал на неустановен извършител да заблуди възрастна жена, като й причинил имотна вреда в размер на 3 400 лв. На 21 юни 86-годишната пловдивчанка получила няколко телефонни обаждания от непознат мъж. Той се представил за полицай и..

публикувано на 11.07.24 в 17:25

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48