Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните за КТБ не са само в сейфовете на Цветан Василев, има copy

Сериалът КТБ продължава. Около известните ни герои се размаха от странство и едно евро. Рефренът кой се опитват да заменят с някой, заговори се и за продуценти, за митове, а от вчера Върховният административен съд окончателно отказа да върне лиценза на Корпоративна търговска банка. Как ще продължи нататък историята, маньоврите – в какви посоки са те и как може да се коментира в политическия контекст неизвестното? Така започваме разговора, търсенето на коментара от политолога Антоний Гълъбов.

Антоний Гълъбов: Краткият отговор е както се разминира минно поле или както се обезврежда самовзривил се склад – много бавно, много внимателно, с окопаване на отделните взривни материали и с опита за тяхната частична утилизация, с други думи с възможността да се използва от всеки конкретен случай всичко, което би могло да върши работа при нещо друго. КТБ е нещо много по-съществено от отделна банка. То е много важен възел ако наистина има воля той да бъде анализиран и да бъде изследван може да отведе нишки твърде далеко. Всички знаят това и ние точно затова ми се струва, че широката публика ще остане доста разочарована от окончателните резултати на разследването.

Р. П.: Т. е. казвате, че никога няма да разберем кои са истинските играчи?

А. Г.: Никога е много силно казано. Най-вероятно след време това ще бъде достатъчно безопасно за силните на сегашния ден, така че най-вероятно от чисто изследователска гледна точка след време ще можем да видим, и пак не в пълнота, то поне по-голямата част от връзките,  които пресичат този много сложен възел. Отново казвам – става дума не за банка, не става дума за банкова институция, тя не изпадна във фалит поради финансови и банкови причини. Става дума за икономически проект, който беше превърнат в съсредоточие на политически стратегии. В това отношение всеки опит да се влезе в дълбочина моментално предизвиква много добре организирана и доста яростна съпротива. Това виждаме и ще продължаваме да го виждаме в бъдеще.

Р. П.: Надничат ли периодично все пак някои по-конкретни политически образувания?  Например, как можете да коментирате, че точно за  ДПС  са многобройни обвиненията за връзка точно на тази партия с банката, както, апропо, и на други, но за ДПС конкретно?  Точно нейният лидер Лютви Местан да сезира главния прокурор Цацаров и да поиска от него да предприеме, цитирам, " необходимите действия по компетентност и потърси отговорност на Цветан Василев за откриване на данни за извършено престъпление" , каквото той твърди, че има в изказването му в даденото му онова интервю, че " в сейфовете си Цветан Василев  крие тайни, уличаващи лица от българския политически елит? Това от една страна, говорим в случая конкретно за този акт на ДПС и от друга страна допускате ли, че има такива тайни?

А. Г.: О, аз съм сигурен, че има такива тайни...

Р. П.: Скрити точно в сейфа на Цветан Василев?

А. Г.: Аз мисля, че не само в неговия сейф. Това е нещото, което безпокои Цветан Василев, има копие. Но позицията на ДПС е много интересна, защото в същото това време всичко това, което вие казвате е така, в същото време в момента ДПС е най-радикално застъпващата теза партия затова, че трябва всичко да се извади от КТБ, което означава, че Движението за права и свободи внимателно е успяло да освободи собствените си връзки към КТБ и всеки, който смята, че разследването на КТБ ще го отведе до Движението за права и свободи най-вероятно греши хода към тази много особена интегрална схема. Много интересна е позицията на Движението за права и свободи, защото изявленията не само на г-н Местан, и на Йордан Цонев, и на други говорители на ДПС еднозначно сочат към желание за много, много щателно разглеждане на банката, което означава, че Движението за права и свободи е взело необходимите мерки, за да гарантира собствената си защита.

Цялото интервю с политолога Антоний Гълъбов е във звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12