Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как е възможно да обявяваме свестните за луди? Пита Емил Андреев в новата си книга

| обновено на 08.04.15 в 08:26

Премиера на книгата „Боби Блажения и Другия американец” от Емил Андреев  и среща с него ще се състои в книжарна  „Хермес”- Централ. Авторът на една от най-продаваните български книги „Стъклената река” е с нова книга след пет годишно мълчание. Книгата  тази вечер ще представи литературният критик Младен Влашки с участието на писателя Недялко Славов. 

Преди премиерата Галя Митева разговаря с Емил Андреев. Чуйте в звуковия файл:

Р. П.:  Как да разбираме самото име на книгата – ключът е много загадъчен, толкова  необясним, че това, дето трябва да се прочете книгата, това е  ясно , но все пак откъде изведнъж се появи този ваш образ Боби Блажения и кой е другия американец?

Е. А.: Боби е един стар ломчанин, вече покойник, който мнозина от по-възрастните помнят, той беше един много чист, много фин човек, който всички бяха обявили за луд и един път, няма да забравя, бях още много отдавна, в редакцията седях и слушах какво си говорят в коридора, той беше дошъл да донесе вестници – разнасяше вестници от пощата и живееше в психиатрията, тъй като нямаше къде да го настанят, той не беше чак толкова луд както всички мислеха, но просто нямаше къде да живее и чух един много странен разговор, дочух без да искам между него и един мой колега, той каза „Владимиров, абе, всички ме обявявате за луд, за ненормален, та как нито съм крал някога, нито пари знам какво са, нито съм обидил някого, нито някого съм наранил и всички ме смятате за луд, а пък вие дето крадете, убивате и лъжете се смятате за нормални.” 

И това ми се вклини в паметта и години по-късно се сетих за човешката невинност – как е възможно ние  да обявяваме наистина „свестните” за луди, пък самите ние, които вършим такива мерзости и безобразия и самите ние да се смятаме за нормални. 

Нима този свят е нормален? И тогава реших да напиша тази повест за човешката невинност. Просто тези хора би трябвало да останат завинаги, те са безсмъртни, блажени хора, тъй като той приключи своя живот в една църква, където беше послушник.

Разказите на Емил Андреев са като  "опорни точки", като митологеми  между две  слънцестоения,  с " мирис на окосено сено, радостта от гледка на спящо дете, страх от природните стихии..." 

А той самият казва, че смисилът на битието идва, когато всичко минава през Бога...

Премиерата в Пловдив и срещата с писателя  е на 8 април в книжарница "Хермес" от 18ч. Представя Младен Влашки с участието на Недялко Славов.

Цялото интервю на Галя Митева с писателя Емил Андреев е в звуковия файл. 

............




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27