Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бензиностанции мамят с цената и качеството на горивото

Общо 23 случая на продажба на некачествено гориво или неизрядни бензинови и газови колонки в района на Пловдив са регистрирани по време на инспекции, проведени от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, информираха от различните поделения на контролния орган. Неизрядните фирми са различни. 

На територията на 16 от 22 проверени бензиностанции в пловдивския участък на АМ „Тракия” са констатирани неточности в отчитането на продаваното гориво, разказа Екатерина Павлова от местната структура на агенцията. 

Касае се за колонки, които не са пломбирани или не са преминали задължителни прегледи. Те се запечатват и не могат да работят повече, като глобата за всяко устройство, функциониращо в нарушение, е до 500 лева.Предстоят и инспекции за точността на измервателните уреди в обектите за горива в самия областен град, предупреди Екатерина Павлова. 

Проблеми има и с качеството и информацията за продаваните бензин и дизел, съобщи началникът на Дирекция „Контрол на качеството” Васил Ненчев. В 7 пловдивски обекта са констатирани различни нарушения, за които ще бъдат издадени актове за общо 20 000 лева. От началото на годината на територията на цяла България са взети общо 355 проби за качество на бензина и дизела, като в 29 от случаите се доказва, че то не е задоволително.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17-годишно момиче е в УМБАЛ "Св. Георги" след ПТП-то при с. Върхари

17-годишно момиче е настанено за лечение в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, след като пострада при тежка катастрофа по главния път от Кърджали към ГКПП Маказа, в района на село Върхари.  На този етап няма повече информация за състоянието й.  Общо четирима са приети за лечение в болници. Трима от тях са настанени в Отделението по анестезиология и..

публикувано на 12.05.24 в 16:49

С близо 20 % са се увеличили ягодовите насаждения в Кричим

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 % спрямо 2020 г. Земеделските стопани от района са първи в производството и предлагането на ягоди на пазара. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на 2-рото издание на фестивала на ягодата в гр. Кричим. Тя обясни, че през последните години..

публикувано на 12.05.24 в 15:08

Община Пазарджик няма разрешително за почистване на Марица

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското ръководство е стартирало процедурата за получаването на разрешително.  В момента коритото на..

публикувано на 12.05.24 в 12:42

Леко поскъпват някои основни храни, плодове и зеленчуци

Минимално повишение на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците от внос поскъпват с 3,5 на сто до 2,38 лева за килограм, а оранжерийните - с 6,7 на сто до 3,02 лева за килограм. Цената на..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Ути Бъчваров готви на фестивала на ягодата в Кричим

Втори ден продължава фестивалът на ягодата в Кричим , който се провежда на площад „Обединение“.  Местни производители представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, има фолклорна програма и кулинарна изложба с дегустация.  Ути Бъчваров ще организира кулинарно шоу с рецепти на база ягоди. Една от тях ще бъде домашен сладолед. 

публикувано на 12.05.24 в 08:28