Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ние сме майстори на лесни чувства

Проф. Калин Янакиев - преподавател във Философския факултет на СУ "Климент Охридски"

На разпети петък

между дежурната ритуалност и съзнателното православие  за белезите от раните,  българската голгота, трудните истини  и  покаянието в дефицит - ще разговаряме с  проф. Калин Янакиев – преподавател във Философския факултет на  СУ „Климент Охридски” 

Радио Пловдив:  Как ще коментирате факта, че България има кръстопътна съдба и точно тази съдба е онзи белег, който не успяваме да прикрием и в най-спокойните за страната ни дни, които обаче отминават много мимолетно и пътят, който след това се разстила пред нас, остава все така трънлив от грешки, страсти и неовладени желания?

Проф. Янакиев:  Не само ние имаме съдба на кръстопътно разположена държава, но ние сме свикнали много да се оплакваме от т.н. ни съдба. Би могло да се каже спокойно, че част от националния ни характер в по-новата ни история е едно непрекъснато оплакване. Ние се преживяваме като обект на историята и по никакъв начин – като субект на тази история, като история, които сами правим. Много обичаме да бъдем пасивни, да бъдем разположени между велики сили, да се оправдаваме с великите сили. Ако сме осъдени на нещо, то е на това, да не осъзнаваме, че в историята нещата зависят и от активността на  народите.

Р.П.  Ако това все пак е карма, как да противодействаме  на тази своя съдба?

Проф. Янакиев: Ние сме същностно „фили” и „фоби”. И в момента в България ситуацията е разделена, макар цял век да сме страдали от империалистическата политика на Русия, по отношение на България,  в България отново е пълно с русофили и цели политически партии се обявяват за такива. Обвиняват България за европейския й избор и се мъчат отново да я върнат към Евразия. Най-големият проблем е този – ние сме обявяваме за  обект на историята и не умеем да се каем. Не умеем да извличаме поуки от собственото си непосредствено минало.

Р.П. Ако Вие коментирате българското разпятие като политическа метафора, кажете в контекста на така и не успяващия да се случи Великден за българите, къде да търсим своето спасение, онзи лост, който ще ни направи по-силни, за да преминем през Голгота и съвсем индивидуално и личностно?

Проф. Янакиев:  Разпятието не е било пасивно претърпяване на страданието от Христос. Нашият недостатък е, че сме пасивни. Бог се е разпънал по доброволен начин за нас, той е поискал да ни спаси. Ние се разпъваме по някакъв начин сами. За съжаление, сме майстори на лесни чувства, на бързото забравяне на миналото и на нежеланието да се каем и да вървим напред....

Повече чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36