Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наличието на Конституция не означава автоматично наличие на конституционализъм

проф. Снежана Начева

На днешния ден – 16 април е приета Търновската конституция.- основополагащ документ на Третата българска държава. 

 След политическите промени  през  декември 1990 г., по предложение  на Съюза на юристите в България и тогавашния му председател  проф. Снежана начева, с акт на Министерския съвет правителството на Димитър Попов определя 16 април като ден на Конституцията и юриста.  Избирането на датата за честване на професионалния празник на българските юристи е абсолютно попадение – това е дата на неоспорим исторически факт. Професионалният празник  на юристите обаче поставя и доста въпроси свързани с равносметка, с различни моменти, които сега се оказват актуални за държавата.  Изборът ни на събеседник е проф. Снежана Начева, преподавател по конституционно право в СУ „Климент Охридски”. Здравейте, честит празник, проф. Начева.....

Проф. Начева: Благодаря и честит ден на конституцията на всички граждани на република България. Ще бъда пределно откровена – аз съм си поставила ритуално четирите конституции и българския флаг и мечтая за мига, в който българските граждани в своето правосъзнание на първо място ще поставят Конституцията и ще вярват, че е символ на доброто и справедливото като символ на действащото право. Не съм дочакала този ден все още. Честит празник и на всички, посветили професионалните си усилия на това изкуство за доброто и справедливото, наречено право, както римляните са дефинирали някога правото и да пожелая всеки български гражданин да възпита много по-висока степен на правосъзнание у себе си.

Р.П. Как ще коментирате способността на общесвото да живее в съответствие с принципите на конституционализма. Съзнаваме ли какво означава това и какво се изисква от нас?

Проф. Начева: това е дълъг разговор, но си струва да бъдем и задълбочени, освен празнуващи хора. На първо място самото съществуване на писана конституция е нещо много добро, защото има конституционни държави, които са с неписано право. Т.е. степента на правосъзнание, че трябва да има върховни правила, които да са дълготрайни и с  които да се съобразяват всички, а не да се менят с политическите лица например или управляващите, които по силата на избирателна система и цикличност предпочитаме за един мандат, предполага добронамереност и добросъвестност. Ще цитирам един неюрист – Хосе Ортега и  Гасет – интересен испанец, който ни дава за пример Англия – „добрата стара Англия може и без писана конституция, защото англичаните продължават да бъдат нация от джентълмени и когато се споразумеят с нещо, го вършат” . този момент – да се обединим около нещо и последователно да го прилагаме, е изключително важен. Великото чудо на идеите е това, че са заразителни. Те могат да бъдат забавени във времето, но когато избиват в един момент, понякога интуитивно, понякога съзнателно, хората разбират какво е добро за тях  и се присъединяват. Пример за високо правосъзнание на определена група хора, които въвличат други след това в българския модел е напр. Борбата за църковна независимост. Това е прелюдието към Третата българска държава. Кога го равят това? Когато Турция под влияние на Великобритания започва големите реформи и се казва, че има свобода на съвестта и хората са равнопоставени, веднага българинът започва да търси възможност на юридическо основание да се обособи като независим. 

Повече чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12