Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът провери готовността на 61-ва Стрямска бригада, идва и в пловдивско поделение

| обновено на 17.04.15 в 08:56

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили  Росен Плевнелиев посети гарнизонния учебен център "Анево", 
където се запозна със задачите и мисиите на военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада. 

От прессекретариата на държавния глава съобщиха, че той е наблюдавал демонстрация на бойни възможности и способности от различни военни формирования и се е запознал с въоръжението и новото оборудване в бригадата.Росен Плевнелиев е заявил, че Българската армия има нужда от сериозна модернизация и допълнително финансиране за доизграждане и развиване на своите способности и изпълнение на мисиите си. 

"Българската армия трябва да бъде оставена на спокойствие, за да изпълнява функциите си, проблемите не бива да се подминават, но не бива и да се политизират", е посочил държавният глава.

Социалните права на военнослужещите, недостигът на резервни части за военната техника и проблемите с логистиката, са били  част от проблемите, посочени от личния състав на бригадата пред  президента.

"Средата за сигурност се променя, като, за съжаление, тя се влошава, защото никога след края на Втората световна война в Европа не е имало толкова кризи и това бе отбелязано на срещата на върха на НАТО в Уелс миналата година", е отбелязал 
Плевнелиев. 

"Демокрацията не е даденост, тя се защитава. Една война може да бъде спечелена, но по-важно е мирът да бъде гарантиран, а за това ни е необходима армия, която да е мотивирана и способна", е допълнил държавният глава.

Бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, е посочил, че посещението на президента е знак за високата подкрепа, която държавното ръководство дава на Българската армия. 

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев ще посети и пловдивското поделение на Сухопътни войски. 

Той ще присъства на демонстрация на екипировка и техника за овладяване и преодоляване на последиците при земетресения и наводнения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Двама мъже пострадаха при пожари в магазин и мелница

Двама мъже пострадаха при пожари в хранителен магазин в Пловдив и мелница до Асеновград.  Две пожарни и два дежурни екипа на Първа противопожарна служба в Пловдив са потушили пожар, възникнал снощи в хранителен магазин в града.  Там е пострадал 53-годишен мъж, който е е вдишал дим, получил изгаряния и е бил взет с линейка за преглед.  Огънят в..

обновено на 27.08.24 в 12:18

Нов център ще предоставя комплексни услуги в "Източен"

Център за интегрирани социални здравни услуги в район „Източен“ в Пловдив ще предоставя безплатно подкрепа за живеещите в района. Той беше открит Наталия Митева, заместник-министър на образованието и науката и от ресорния заместник-кмет Николай Бухалов.  В новия център ще работят осем души, които ще консултират нуждаещите се от образователни,..

публикувано на 27.08.24 в 12:15

Тийнейджър е задържан с фалшиви евробанкноти

Непълнолетен младеж бе задържан в Пловдив при опит да плати с фалшива евробанкнота в заложна къща. 17-годишният криминално проявен тийнейджър заплатил с подправена банкнота от 200 евро в заложна къща в областния град. Отзовалите се на сигнала служители от Второ РУ задържали извършителя, а при последвалия обиск от него са иззети 6 банкноти със..

публикувано на 27.08.24 в 12:09

Откриват център за социални и здравни услуги в Столипиново

Заместник-министърът на образованието Наталия Митева и заместник-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов ще открият Център за интегрирани социални здравни услуги в район „Източен“ в Пловдив. В него ще работят осем души, които ще консултират нуждаещите се от образователни, здравни и социални услуги. Специалистите ще осъществяват и..

обновено на 27.08.24 в 10:16

Представят с изложба идеите за бившата сграда на БНБ в Пловдив

Изложба, представяща резултатите от инициативата „Трезор за идеи: Конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на БНБ, гр. Пловдив“ се открива днес на пл. "Централен". На 22 двустранни табла, експозицията представя получените 42 предложения от страната и чужбина. Те бяха внимателно разгледани и оценени от експертно жури с председател..

обновено на 27.08.24 в 10:16