Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата „Славистика“ блести в кандидатстудентската кампания на ПУ за 2015г.



В „13-тия час“ на Радио Пловдив доц. д-р Жоржета Чолакова очерта иновациите в новото име на специалността „Славянска филология“, която от тази година ще се казва вече „Славистика“. Промяната на името не е самоцелна и крие зад себе си тотално осъвременяване на концепцията и учебния план за бъдещите висшисти, които избират „Славистиката“ за свое поприще.

Оказва се, че има и много причини да го направят. Специалността „Славистика“ остава една от малкото, които дават на студентите възможност да излязат от университета направо магистри. Ръководителката на Катедра „Славистика“ доц. Чолакова припомни, че магистратурите обикновено струват на семействата, издържащи студенти, няколко хиляди лева. 

А придобиването на директна магистърска степен е чудесна възможност, особено с новата учебна програма. Промените са главно в две посоки – по-голяма връзка с практиката, чрез реални контакти с бизнеса и онова, което той търси, и възможността за избор от самите студенти в каква посока да се развиват след завършване на втори курс.

„Програмата ни е уникална за цялата страна. Тя е резултат от двегодишна работа, в която се включиха преподаватели и студенти, за да намерим най-добрия баланс между запазване на славистичните традиции и отговаряне на изискванията на новите времена.“ – заяви за слушателите на Радио Пловдив доц. Чолакова.

А за любителите на „класическата“ специалност Славянска филология, новата Славистика ще запази профила си, който я различава от останалите филологии в университета.

В крайна сметка бъдещите „слависти“ освен магистри ще получат знания и диплома за професионално владеене на три европейски езика на университетско ниво.

Подробности за новата специалност „Славистика“ може да чуете и от откъса от предаването „13-тия час“, в което гостува доц. д-р Жоржета Чолакова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Ахметджан Ершимшек

Ахметджан Ершимшек е новият треньор на "Марица"

Младият турски специалист Ахметджан Ершимшек е новият старши-треньор на "Марица" (Пловдив), съобщиха официално от клуба. Той поема поста след раздялата с досегашния наставник Борислав Крачанов, който беше начело на тима в последните три години. Ершимшек има богата треньорска кариера и от сезон 2016-2017 е помощник на легендарния наставник Джовани..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Локо победи с 2:0 "Ботев" в дерби на дублиращите тимове

"Локомотив" II надви "Ботев" II в отложената среща при дублиращите отбори. “Черно-белите” надделяха с 2:0 над “жълто-черните” на “Лаута”. Петър Андреев реализира и двете попадения за крайния успех. Иван Михайлов пък можеше да направи резултата класически, но нацели страничната греда. Така "Локомотив" триумфира и в двете дербита през сезона в..

публикувано на 25.04.24 в 09:59

Приветстваха шампионките на "Марица" и в Общинския съвет

С аплодисменти и на крака общинските съветници посрещнаха шампионките от волейболен клуб Марица Пловдив, които в началото на днешната сесия показаха спечелените трофеи през тази година – Купата на България и Шампионската титла. Отборът на "Марица" спечели за поредна година и двете титли в страната.  Председателят на Общинския съвет в Пловдив Атанас..

публикувано на 25.04.24 в 09:15