Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайно време е да прочетем историята си от българска гледна точка

Иво Инджев

В края на седмицата на книжния пазар се появи ново атрактивно за читателите заглавие на автор, когото познаваме като водещ журналист и активен блогър – Иво Инджев, а книгата е трета от поредицата „Течна дружба”.  

България и Русия – в прегръдка  или в опозиция от дистанцията на времето на демократичните промени, хибридната война и пост комунистическите планове за енергийно сътрудничество. Иво Инджев – събеседник в предстоящия разговор:

Може ли една книга да влезе в ролята на средство за отбрана и ако да, то срещу какво, г-н Инджев?

Иво Инджев: Аз я наричам „средство за самоотбрана”, защото България  е обект на изключителна информационна атака от страна на Русия, като в едно се комбинират вековни вече лъжи и митове за българо-руските отношения с  тяхното осъвременяване като „Москва подготвя опорни точки и ги поднася на петата си колона  България за употреба срещу евроатлантическата същност на нашата страна. В крайна сметка целта е, ако не  България да бъде извадена от ЕС и НАТО, то поне да бъде разклатена достатъчно, за да служи като негативен пример в пропагандната кампания на Русия срещу други кандидати за членство в тези две организации.

Р.П. Книгата ви излиза в едно много актуално време след последната пресконференция на руския президент с отговор на въпроси за начина, по който се развиват събитията на световната карта с притеснителни анонси. Кажете обаче каква е базата, на която се конструира другата Ви гледна точка към утвърдената през историческото време емоционална връзка Русия-България,  която мнозина от слушателите не възприемат само като клишето „вечна дружба” от времето на соца.....

Иво Инджев:......ами то съществува емоционална връзка между надзирателя и онзи в килията, която е известна като „шведски синдром” също така от едно събитие с отвличане от шведското посолство от терористи преди доста години...за съжаление истината за отношенията е не просто потулена, а изкривена до такава степен, че чак е превърната една лъжа в институция в България. Аз предлагам за краткост на слушателите да се замислят  върху няколко неща. Едното е защо Русия не споменава по никакъв начин България и българите, когато идва на балканския полуостров да воюва с Турция, а говори само за прадославни и славяни. Каква друга може да е идеята, освен да присъедини тези територии и населението, което живее на тях, към Руската империя? Самото намерение да бъдат освобождавани българи не съществува по документи.Не съществува и в прокламацията за обявяване на война от страна на Русия на Турция. Второ обстоятелство: защо толкова много години ужасно много настояват проруските среди у нас, както и самата Русия да лъжат за броя на руските жертви? Не им ли е достатъчно  да е имало 7 000 убити, каквато е официалната статистика във войната /аз се позовавам на руските медицински архиви/ плюс много други загинали /не искам да цитирам по памет,  за да не се хващат моите опоненти за грешки и запетайки. Защо вече близо век ни говорят за близо 200 000 умрели за българската свобода руснаци? Първо не са само руснаци, защото руската империя е била многонационална, второ не са 200 000, а са поне 120 или 20 пъти по-малко, трето: българските жертви и това е нещо ново, което ще прочете българската публика  с моята аргументация, българските жертви са многократно по-големи на глава от населението. Само опълченците, които са загинали, са 5-6 хиляди в бой. Тезата ми е българска – трябва да четем тези събития – Русия идва не в България, идва в „територия” и българите много скоро са си дали сметка за това. Повече чуйте от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15

Сграда, кладенец и пещ откриха археолозите под Бетонния мост

Богато устроен район с находки от II-III век откриха археолозите на терена под Бетонния мост. Ръководителят на екипа Петър Зидаров съобщи, че работят усилено по разкриването на основите на сграда, за която все още не може да се каже със сигурност дали е вила или религиозен център. До сградата има 4 гроба, в съседство откриват и погребение на малко..

публикувано на 08.08.24 в 09:08

Безпристрастният технически преглед спасява животи

30 дни да имат собствениците на автомобили, върнати при годишния технически преглед заради проблеми с газовете от ауспуха, за да отстранят повредата. Такава промяна в наредбата за прегледите се планира от транспортното министерство във връзка с увеличилия се брой коли, които не могат да покрият изискванията. До проблема се стигна, след като от..

публикувано на 07.08.24 в 10:51

Рая Назарян може и да падне от поста председател на НС

В очакване на политически новини и дата за поредните предстоящи парламентарни избори говорим "Точно днес" с политическия психолог проф. Антоанета Христова . "Най-важният въпрос сега е кога ще дойде критичният момент за промяна за голяма част от обществото, за тези, които не гласуваха досега и нямат намерение да гласуват. Нещата са толкова хаотични..

публикувано на 07.08.24 в 10:08

Фармацевти настояват да се въведе концепцията „Едно здраве“

Фармацевтите в цялата страна наблюдават увеличение на броя пациенти, които търсят помощ за здравословни проблеми, предизвикани от горещините, замърсения въздух при пожарите в страната и взривовете край Нови хан, както и ръст на случаите на болни от салмонела, хепатит, дизентерия и ковид. Това отчитат от Инициативният комитет на..

обновено на 07.08.24 в 09:46