Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обществото трябва да излъчи нов политически елит. Този не става.

Политическите партии у нас са с капсулирани твърди ядра, макар и по различни причини. Герб е типично клиентелистка партия. В БСП са останали само такива хора, които дори смъртта няма да разубеди да вярват в някаква тяхна предствава за БСП, която се разминава с истината. ДПС е с традиционен електорат.

Но всичките проценти на парламентарно представените партии имат 1/3 процента на обществото. Останалите българи не виждат свои представители във властта, които да решат проблемите им.Обществото трябва да излъчи нов политически елит. Този не става.

 Така коментира политологът  Александър Маринов Разговор  сегашната политическа ситуация у нас. 

 Разговор за рейтингите, пожелателните реформи, реалните скандали и битието и  последно социологическо проучване  на Алфа Рисърч, което  дава една картинка – доколко тя е податлива и възможна за промени? Моментната снимка на властта - откъде да започнем ? Къде пускате първа стрела?

Александър Маринов: Аз смятам, че трябва да се започне от смисъла на всяка една власт, на нейното съществуване, а именно да решава сериозни приоритетни проблеми на обществото. Всичко останало е, както се казва, от лукавого. А иначе това, за което вие споменавате – рейтинги, пиар, реклама, най-различни изяви, които целят да излъскат образа на един или друг властник, това е суета.

Р.П.: За съдебна реформа се говори от много време, но каква война и от колко много страни, както в средите на самата съдебна система, така и в политическите партньори и опоненти. Ето сега дори тази идея – сливане на НАП с Митниците – един „за”, друг „против”...

А. М.: Точно това имам предвид, за разлика от наложилото се у нас говорене реформата не е някакво брауново движение, реформата изисква ясно дефиниране на проблемите и то на приоритетните проблеми, очертаване на стъпките и действията, с които ще се решат и желаното крайно състояние и разбира се положителните и отрицателните последици, привържениците и противниците.

 Има много други проблеми, които са не по-малко важни. Съдебната власт е един важен инструмент, но само един от инструментите. Липсва цялостна идея и смелост да се дефинират проблеми. Ето вижте, ние непрекъснато чуваме колко сме добре, колко ни одобряват отвън – това е една абсолютно превратна картина. 

Това, което аз искам да кажа е, че българските политици, тези, въпреки, че аз съмнявам, че могат, да назоват цялостната истинска сериозна картина, която описва състоянието и перспективата на България и да предприемат решителни, цялостни мерки за решаване на проблемите, от там нататък е в ръцете на обществото, защото в края на краищата ние ги избираме и ние ги търпим. Така както няма  да поверите управлението на автобуса, в който се возите, на един пиян, или абсолютно несръчен, или невиждащ шофьор така и обществото трябва да реши докога трябва да го ръководят, да го возят хора, които очевидно не могат или не искат да видят истината.

Р. П.: А обществото не е ли загубило вече своите рефлекси по различни причини – бедност, апатия и т. н.?

А. М.: Организъм, който загуби своите рефлекси умира. Колкото и това да ни се струва невероятно за едно общество в историята има такива примери. Ако ние не проявим един инстинкт за самосъхранение, ако не се задейства имунната система на обществото въпреки всичко това, което казвате и което казвате е вярно – има апатия, има отчаяние, има безразличие, има илюзия, че можем да се спасяваме поединично. Всичко това е вярно. Но въпреки всичко трябва да разберем, че като общество трябва да излъчим един нов елит, едно ново лидерство, защото тези не стават - тези повече от това, което правят няма да направят

Цялото интервю с политолога Александър Маринов е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12