Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дружеството на пловдивскте художници поиска оставката на зам.- кмета Стефан Стоянов

| обновено на 23.04.15 в 15:17
сн. Радио Пловдив, Л.Стойчев

Оставката на заместник-кмета по културата Стефан Стоянов поискаха членове на Дружеството на художниците в Пловдив. Това стана в края на сесията на местния парламент, която приключи скандално и без кворум за точката, от която трябваше да стане ясна съдбата на изложбената зала на улица „Гладстон”. 

Въпросът остана за разглеждане на следващата общинска сесия, въпреки че кметът Иван Тотев обеща пред медиите, че управляващите ще подкрепят предложението, залата да се предостави за 10 години на творците. Въпреки това след обявената почивка той и половината от съветниците на ГЕРБ не се върнаха в залата, нямаше ги и много от колегите им, които по принцип гласуват с най-голямата група. 

Вносителят на предложението Дани Каназирева на няколко пъти окачестви случващото се като „цирк”, а представителите на опозицията се извиниха на художниците, които в продължение на 5 часа очакваха да чуят решението. 

Председателката на дружеството на творците Снежана Фурнаджиева заяви, че тя и колегите й са омерзени от случилото се и че те няма да се откажат от искането си за гаранции, че залата на „Гладстон” ще остане пространство за култура и че няма да бъде събаряна. 

Фурнаджиева съобщи, че е получила подобно уверение от кмета и че също така са били опростени задължения на дружеството към общината. Художниците обаче не вярват на кметските обещания, докато сградата не им бъде предоставена за дълъг период с решение на общинския съвет. Дори това да се случи, общината отново може да вземе решение за разпореждане със сградата. Хората на изкуството се оплакаха също, че нямат достъп до ресорния зам.-кмет Стефан Стоянов. 

Заместник-председателят на местния парламент от ГЕРБ Радослава Ташкова не видя нищо нередно в отсъствието на колегите й, като обясни, че вносителката Каназирева е трябвало да събере по-голяма подкрепа за предложението си. Николай Радев заяви от името на БСП, че има икономическа сила, която в продължение на 3 кметски мандата пречи пловдивските художници да разполагат със залата. Според Слави Георгиев от НФСБ случилото се показва, че сегашните управляващи трябва да си тръгват от града.

Зам.- кметът по културата Стефан Стоянов отказа да коментира поисканата му от ДПХ оставка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кметът отвори за ваканцията училищните дворове в Пловдив, изненада директорите

Директорите на общинските учебни заведения в Пловдив да осигурят свободен достъп до дворовете по време на ваканцията. Това разпореди кметът Костадин Димитров. Свободният достъп на децата трябва да бъде осигурен за времето от 9.00 до 21.00 часа в неучебно време, в делнични и почивни дни. Директорите трябва да организират и контролират достъпа, а..

обновено на 07.08.24 в 12:49

Турско семейство катастрофира на АМ "Тракия" край Пловдив

Четиричленно турско семейство, пътуващо с джип, пострада при тежка катастрофа в пловдивския участък на АМ "Тракия".   Инцидентът е станал след 10 ч. тази сутрин на 139 км. в посока София, когато джип БМВ се е блъснал в табела, непосредствено до крайпътна бензиностанция.  От силния удар и високата скорост джипът е излетял от пътя и се е преобърнал..

обновено на 07.08.24 в 12:10

Небрежност причини два пожара

Пожар, причинен от небрежност, унищожи покрив на необитаема жилищна постройка и навес със складиран дървен материал в Съединение. Пламъците са  засегнали частично и покрив на съседна двуетажна къща.  Огънят е тръгнал от съседен двор, където мъж е запалил сухи треви. Инцидентът е станал около 19 часа снощи. Часове по-рано детска игра с огън..

публикувано на 07.08.24 в 11:58

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05