Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Певческо дружество "Ангел Букорещлиев" чества 145-ата годишнина

Хоров концерт и изложба по случай 145 години от рождението Ангел Букорещлиев, един от първите концертиращи пианисти в България, диригент, фолклорист и композитор, организира Пловдивско певческо дружество, носещо неговото име. 


Концертът на първата певческа формация  у нас ще се състои в Етнографския музей в Стария град, където се съхранява личният архив на създателя ѝ. От основаването си в далечната 1896 г. до днес Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" не е преустановявало своята дейност и е спечелило много награди от престижни български и международни конкурси.

Още от категорията

Артисти и музиканти в Пловдив излязоха на протест

Екипът на Кукления театър излезе на протест пред сградата на културната институция, за да се включи в Националния протест на културните дейци.  Те настояват да се увеличи бюджета за култура, както и да получат достойно заплащане за труда си. „ Унизително е парите за култура за да 0,4%, всичко над това е като манна небесна “ – заяви..

публикувано на 06.12.23 в 13:13

Великите европейци - Карл Ясперс

През 1914-та войната се стоварва на главите на всички, разбива на парчета La belle époque и ражда онова поколение, което Гъртруд Стайн нарече „загубено”. То страдаше, защото душата му се превърна в дупка сред нищото и сама не можеше да се намери, както описа нещата Хемингуей. Но това поколение роди и модерната храброст, израз, използван..

публикувано на 06.12.23 в 12:17

Заслужено признание за скулптора Илиян Иванов

Скулпторът Илиян Иванов бе удостоен с наградата на кмета на церемония по откриването на Общата изложба на Дружеството на пловдивските художници в зала „2019“.   В раздела живопис наградата получи Иван Чакъров, за графика бе удостоена Даниела Стоянова, а за скулптура приза грабна Димитър Чонов.  За млад автор бе наградена художничката Ирина..

публикувано на 06.12.23 в 06:48

Сули Сеферов с юбилейна изложба в галерия „Артистика“

На 8 декември, художникът Сули Сеферов отбелязва своя 80 годишен юбилей, с изложба в галерия „Артистика“ - „Сули Сеферов и приятели. Юбилейна изложба“. Тодор Тодоров, Евгений Кузманов и поетесата Кети Бозукова са част от събитието. Откриването на изложбата е този петък, от 18.00 часа. Името на Сули Сеферов започва да се чува още от..

обновено на 05.12.23 в 14:26

Има огромен отлив от професиите в културния сектор

Протестите на работещите в сферата на културата през ноември не дадоха резултат и утре, на 6 декември те отново ще настояват за по-добро финансиране.  Този път надсловът е " Народ без култура е народ без бъдеще !", говорим с  Борис Кучков , председател на синдикалната организация към КНСБ в Държавна опера-Пловдив.  Изпълнителят каза, че са готови..

публикувано на 05.12.23 в 10:23